Домашните животни спасяват децата от хрема и кашлица

521
Домашните животни спасяват децата от хрема и кашлица

Бебетата, които растат с кучета, по-рядко боледуват и от ушни възпаления

Новородените и бебетата, които прекарват повече време в близост до домашни кучета, имат по-малко ушни възпаления и дихателни затруднения, от тези, които живеят в среда без домашни любимци.

Това твърди изследване на финландски учени от Университетската болница в Куопио, публикувано в американското издание Pediatrics.

Самото изследване не разкрива защо, но подчертава, че ако детето общува с куче, което прекарва част от деня си навън, това помага за подсилване на имунната системата в първата година от живота.Изследването посочва, че котките също имат подобен положителен ефект върху бебетата, но в по-малка степен, съобщава bTV.

В проучването са участвали 397 деца във Финландия, чиито родители са водили дневник, в който записвали здравословното състояние на бебетата от деветата седмица на раждането до 52-рата.

Резултатите показали, че бебетата, които растат в домове с кучета, имат 30% по-малка тенденция да развиват заболявания на дихателните пътища – кашлици, течащ нос и др. и 50 % по-малък шанс да получат ушни възпаления.Добави коментар