Домашните любимци „имунизират”

65
Домашните любимци „имунизират”

Съжителството им с малко дете намалява риска от алергии

Малките деца, които растат в компанията на домашни любимци, по-рядко боледуват от алергии, сочат резултатите от американско изследване. Учените установили, че присъствието на куче или котка у дома не увеличава риска детето да стане алергично към домашните любимци, а напротив – предпазва го.

Ръководителят на изследването Ганеша Уегиенка от болницата "Хенри Форд" и колегите му проследили деца от раждането им до навлизането им в зряла възраст. Когато станали на 18 години, те дали кръвни проби, които били изследвани за наличие на антитела срещу кучешки и котешки алергени.

Учените установили, че е много важно през първата година от живота си детето да има домашен любимец, защото така то изгражда защита от алергии.

Момченцата, които са расли с куче, 2 пъти по-рядко страдали като възрастни от алергии, в сравнение с онези, които са били лишени от домашно животно. Същата е закономерността и ако в дома живее котка. Съжителството с писаната в първата година от живота намалява риска от алергии и за двата пола.Добави коментар