Домашен тест за ХИВ

282
Домашен тест за ХИВ

Проверката ще отнема до 40 минути

До няколко месеца на пазара в САЩ ще се появи тест, който ще позволи в домашни условия да се определи дали човек е носител на ХИВ-вирус. Проверката отнема между 20 и 40 мин., като се тества слюнката на пациента.

Статистическите данни показват, че 1.2 млн. американци са носители на вируса, но повече от 20% от тях не знаят за това. Ето защо наличието на подобен метод е от изключително значение, твърдят производителите. Тестът ще се продава в над 30 хил. аптеки и дрогерии на територията на САЩ. Точната му цена все още не е ясна, но ще бъде по-малко от 60 долара, съобщи ТВ7.

Организациите и асоциациите, които работят по проблемите, свързани с носителите на ХИВ и болните от СПИН, приветстваха нововъдението, което се използва от медицински лица от 2002 г. Разбира се, специалисти предупредиха, че тестът не е съвсем точен. В случаите на зараза успеваемостта му е 92%, а при отрицателни резултати - 99 на сто.

Ако изледването докаже наличие на ХИВ-вирус, следва да бъдат направени още изследвания. А ако резултатът е отрицателен, след 3 месеца е редно тестването да се повтори заради инкубационния период на вируса. Въпреки усилията по овладяването на коварната болест, годишно се регистрират по около 50 хил. носители на ХИВ само в САЩ.Добави коментар