Домашен любимец за дълголетие

57
Домашен любимец за дълголетие

Важни са и пълноценните отношения

Любящото семейство, пълноценните отношения и домашен любимец наблизо се оказва, че са ключът към дълготрайно щастие, това установи американско изследване.

72-годишна изследователска програма, в рамките на която били наблюдавани 268 мъже от младостта до старостта им, стигна до извода, че успешният брак и близките отношения са ключът към щастлив живот. Връзката между приятели и семейство е много по-важна, отколкото всички придобивки, наследени с раждането, като богатство или класа, става ясно от изследването.

Учените, които започнали програмата през 1940 г., установиха, че любящото семейство и съпруга е "много по-важно от притежанието на доверителен фонд или роднинство по права линия с член на Камарата на лордовете".

Ръководителят на изследването на учените от Харвардския медицински университет Джордж Вайлант заяви, че според резултатите мъжете, които имат пълноценна връзка, са с по-дълга средна продължителност на живота.

"Откритието за щастието е, че щастие е грешната дума. Правилните думи за щастие са емоционална интелигентност, връзки, радост и устойчивост. Щастието е много близо до хедонизма и късмета", посочи Вайлант.

Той уточни, че само четирима от 31 самотни мъже, участвали в изследването, все още са живи днес спрямо над една трета от мъжете с добри връзки. В проучването участвали млади, бели, здрави мъже, втори курс в колежа. То започнало през 1940 г. и продължава до днес.Добави коментар