Докторът по-скъп от днес

115
Докторът по-скъп от днес

24 лева за преглед на частно

24 лева най-малко ще плаща всеки пациент за частен преглед при специалист от днес. Причината е, че Българският лекарски съюз въведе минимален праг за цената на консултацията със специалист. Досега докторите сами изчисляваха колко им струва трудът да ни прегледат.

От днес обаче влиза в сила решението за промяна на етичния кодекс на докторите, където е записан прагът на цената за консултация. При неспазването им от страна на лекарите, те са заплашени от мъмрене, глоби и дори временно отменяне на лекарските права. За изпълнение на решението ще следят членовете на 28-те подразделения на етичната лекарска комисия в страната.

Юристите на пациентските организации обаче са решени да се борят срещу решението и твърдят, че то е незаконно и прилича на картелно споразумение. В момента те проверяват как решението на БЛС може да бъде дадено на прокурор.

Интересно е и пояснението на шефа на Лекарския съюз д-р Юлиан Йорданов, който успокоява, че „ лекарите могат да не вземат пари от даден пациент, ако преценят, че той е социално слаб или по друга причина, но нямат право да вземат по-ниска цена от определения праг - 24 лева.”
 Добави коментар