Доктор Спок

253
Доктор Спок

Ти знаеш повече, отколкото си мислиш, че знаеш

"Ти знаеш повече, отколкото си мислиш, че знаеш" - това послание към майките на доктор Спок е известно на жените в цял свят. "Грижи за бебето и детето" е дългогодишен бестселър, който, според Рекордите на Гинес, надминава по продажби всички останали книги в категория извън фантастиката и се нарежда на второ място след Библията.

И ако майките ни са спали с тази книга под възглавницата, днес голяма част от теорите на най-известния педиатър са отричани и обявявани за напълно грешни. Безспорно е обаче, че със съветите си той слага началото на нова ера в отношенията на родители и деца. Кой, всъщност, е доктор Спок?

Бенджамин Маклейн Спок е роден на днешния ден през 1903 г. в Ню Хейвън, Кънектикът. Опитът му с децата се корени още в детството - неговите родители му поверяват задачата да помага в отглеждането на петте му полубратя и полусестри. Учи в Университета в Йейл, с чийто отбор печели златен медал по гребане на Летните олимпийски игри в Париж през 1924 г.

Получава медицинското си образование в Колежа за лекари и хирурзи на Колумбийския университет в Ню Йорк, като завършва като първенец на випуск 1929 г. Изкарва стаж по педиатрия и стаж по психиатрия, с което се превръща в първия педиатър, учил психоанализа.

Въпреки че в началото идеите на доктор Спок намират слаба подкрепа, с годините са все по-добре приети и успяват да променят поведението на родителите по целия свят към децата им. Той отрича правилото бебетата да не бъдат взимани на ръце, когато плачат, за да не бъдат разглезени.

Дори препоръчва да се целуват и прегръщат, колкото се може повече - революционна идея за годините, в които докторът я лансира. До тогава се е смятало, че ласките ще попречат на детето да израсте силен и независим индивид и родителите са съветвани да налагат строг режим на бебето.

Друга идея на доктора, която впоследствие е много отричана, е слагането на новородените да спят по корем. Спок застъпва становището, че ако бебето спи по гръб, както се е препоръчвало до тогава, има опасност то да се задуши, ако повърне. Този съвет намира подкрепата на здравните работници, които препоръчват този начин на сън до 90-те години. По-късни изследвания обаче показват, че рискът от Синдрома на внезапната смърт при новородените нараства, ако те спят по корем.

Противници на доктора дори твърдят, че поне 50 000 смъртни случаи при новородени в Европа, Австралия и САЩ е можело да бъдат предотвратени, ако въпросният съвет е бил променен още през 1970 г., когато стават известни първите доказателства в полза на противоположната практика. Въпросът е все още много спорен - като компромисен вариант, в България педиатрите препоръчват бебето да спи само настрани.

След издаването на "Грижи за бебето и детето" през 1946 г. доктор Спок публикува още три книги, посветени на възпитанието и отглеждането на деца - с течение на времето дори отрича някои свои предишни идеи. Главната му заслуга обаче си остава промяната в поведението на милиони родители, които, благодарение на съветите му, са станали по-нежни и внимателни към децата си.

Спок умира в дома си в Ла Хоя, Калифорния, след дълга битка с рака. Книгите му продължават да се преиздават и купуват от родителите по света.Коментари

Коментар: 1

майка ми я има тази книга и наистина едно време са ни гледали спрямо нея


  • 1

Добави коментар