Доктор Мустаков: Зачестяват алергиите при възрастните

261
Доктор Мустаков: Зачестяват алергиите при възрастните

Вижте мнението за алергиите при деца и възрастни на специалиста по алергология и детски болести д-р Тихомир Мустаков

„Доскоро хранителната алергия се смяташе за патент на детската възраст, при възрастните рядко се срещаше алергична реакция. През последните години обаче алергичните реакции при възрастни зачестяват“. Това каза в интервю за БГНЕС специалистът по алергология и детски болести д-р Тихомир Мустаков.

„Това не са епидемиологични данни, а грубата клинична статистика. Трябва да се обърне внимание на този проблем. Причината е в обработката на храните. За съжаление те са все по-обработени, консервирани, складирани и т.н., което повишава тяхната алергенност“, обясни специалистът. Според д-р Мустаков, въпреки че хранителните алергии доста са зачестили, те все още не заемат водещо място, но специалистът отбелязва друга тревожна статистика – все повече се наблюдават тежките (шокови) алергични реакции.

Алергологът коментира и редицата научни изследвания, според които родителите трябва да въведат новородените си към хранене с познатите алергенни храни в рамките на първите 4-8 месеца и да ги изложат на потенциални алергични източници в началото на живота им, за да развият толерантност към тези храни по-късно. „Проучвания в тази посока текат от много години. По принцип в интервала от 4 до 8 месеца е нормалният интервал за захранване на децата, бих казал и до 10 месеца. По отношение на силно алергизиращите храни, което е по-интересното в обсъжданата новина, също е въпрос на практика в съответните държави. Това се препоръчва в страните, където се получават много силни алергии с фатален изход“, поясни специалистът.За пример д-р Мустаков посочи фъстъчените алергени и някои други ядки. „Те стандартно не се препоръчват в режима на захранване на кърмачетата. Сега съществуват някои нови наблюдения, че ако с храната на кърмачето бъде предоставен такъв алерген, това може да намали риска от алергия към фъстъци в следващите години от живота на детето“, смята той.

Сезонът на алергиите е пролетта. Специалистът припомни на всички чувствителни към полени, че те могат да предизвикат както лек дискомфорт, така и до оплаквания в целия период на цъфтеж, който у нас протича от март до септември. При хората с поленова алергия може да се развие и поленова астма, която също трябва да се лекува. В тази връзка д-р Мустаков подсеща всички чувствителни към полени хора, че когато есента техните симптоми отминат, е най-подходящият период за изследвания и лечение.

Във връзка с все по-дискутираното в медийното пространство движение на антиваксърите, които отричат ваксините с аргумента, че те са опасни и могат да причинят остра алергична реакция, медикът заяви: „Ваксинацията е едно от най-големите постижения на медицината изобщо. Нелепо е да я отричаме като метод и приложение. Но като всеки вид лечение всичко трябва да бъде строго индивидуализирано, според детето, което се подлага на имунизации. Трябва добре да се прецени кога е подходящо да бъде направено и какъв точно набор ваксини да се направят, за да бъде полезно и безопасно“, категоричен е д-р Мустаков.

Добави коментар