Доказано: Сладък пелин + кафе лекуват Ковид-19

585
Доказано: Сладък пелин + кафе лекуват Ковид-19

При листата на сладкия пелин най-силната антивирусна активност е отчетена при тинктура с етанол или дестилирана вода. Тази антивирусна активност на екстракта се оказва още по-силна при добавяне на кафе

Изследователи от Съединените Щати доказаха, че екстрактите от ароматната билка, наречена сладък пелин (Artemisia annua), потискат репликацията на тежък остър респираторен коронавирус (SARS-CoV-2) - агентът, отговорен за пандемията на текущата коронавирусна инфекция COVID-19.

Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк, Университета във Вашингтон и Политехническия институт в Уорчестър демонстрират, че екстрактите от сладък пелин показват антивирусна активност срещу SARS-CoV-2. Въз основа на резултатите, учените предполагат, че екстрактите от сладък пелин могат да представляват безопасен и рентабилен подход за лечение на инфекции със SARS-CoV-2 (COVID-19).

Европейските учени от института "Макс Планк" в Потсдам и химикът Кери Гилмор са изследвали свойствата на сладкия пелин в битката срещу Ковид-19. В проучването са участвали и вирусолози от Свободния университет в Берлин. Целта на учените е била да разберат дали и как екстракти от сладкия пелин действат срещу коронавируса.

Резултатите са изненадващи и обнадеждаващи: екстракти от сладкия пелин действително се оказват активни срещу SARS-CoV-2. При листата на сладкия пелин най-силната антивирусна активност е отчетена при тинктура с етанол или дестилирана вода. Тази антивирусна активност на екстракта се оказва още по-силна при добавяне на кафе, посочва вестник Стандарт.

Екстрактът под формата на тинктура или сух екстракт са най-ефективните форми, които запазват в максимална степен биоактивните съставки на билките. Предимствата им пред запарките или приема на смляна билка са доказани във фитотерапията и потвърдени от научните изследвания. Още преди месеци правителството на Мадагаскар обяви, че екстрактът от артемизия лекува коронавируса, всички аэрикански страни си го доставиха и това очевидно е една от причините заразата там да не се развихря.

Добави коментар