Директорите готови за още грипна ваканция

11473
Директорите готови за още грипна ваканция

В случай че училищата останат затворени и следващата седмица, учебният материал няма да може да бъде наваксан

В случай че училищата останат затворени и следващата седмица, учебният материал няма да може да бъде наваксан, предупредиха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Оттам предлагат удължаване на грипната ваканция с два дни - до петък включително, и използване на пролетната ваканция за учебен процес.

Според Диян Стаматов, председател на съюза и директор на 119 училище в София, удължаването на грипната ваканция до края на тази седмица е добър ход срещу създадената паника около коронавируса и срещу събирането на много ученици на едно място. Ако обаче класните стаи останат празни и следващата седмица, учебният материал няма да може да бъде наваксан, смята той. „Все още не сме в ситуация, в която е безкрайно опасно. Ако това продължи още седмица, наистина би довело до проблем“.

Учебен процес през групите на класовете в социалните мрежи все още не се налага, смята Стаматов, според когото пролетната ваканция би следвало да бъде използвана за учене: „Ако обаче има още опасност оттук-нататък, чак тогава трябва да се мисли за крайни варианти, свързани с удължаване на втория учебен срок“.

На този етап образователната система може да поеме дните, в които децата са в грипна ваканция. Ако част от материала не бъде усвоен, ще бъде преподаден в началото на следващата година, коментира по-рано в телевизионно интервю заместник-просветният министър Таня Михайлова.

В Националния оперативен щаб към момента няма данни, които да налагат удължаване на грипната ваканция, обяви вчера ръководителят на щаба професор Венцислав Мутафчийски и уточни, че темата ще се обсъди отново. В Пловдив обаче удължиха грипната ваканция в града и областта до края на седмицата, съобщава вестник Стандарт.


Добави коментар