Диетомания

117
Диетомания

Нова опасна мода сред младите момичета

Нова диагноза поставят вече диетолозите на младите момичета, които се опитват да свалят килограми, без да се консултират с лекар. И у нас става все по-популярен терминът диетомания и все повече хора страдат от това заболяване.

Над 240 специалисти - кардиолози, ендокринолози, диетолози и лични лекари от цяла Европа участват в Международен конгрес по хранене през почивните дни край Варна, съобщи БНТ.

Българинът е с нарушен хранителен статус, коментираха специалистите. 50 на сто от населението е с наднормено тегло, а 30% от възрастните в България страдат от затлъстяване.

Според председателя на Българското дружество по хранене и хранителен статус проф. Божидар Попов българинът намалява консумацията на най-полезните храни. Към тази група спадат пресните плодове и зеленчуци, млякото и киселото мляко.

200 000 деца в България са с наднормено тегло. Най-висок е процентът във възрастовата група между 1 и 5 години. Според началник клиника по метаболитни заболявания в МБАЛ "Цалица Йоанна ИСУЛ" София доц. Даниела Попова, ако се отделят време, усилия и организация на децата, можем да се преборим с този проблем още в ранната възраст.

Опитът показва, че алтернативните диети за отслабване не само че не помагат, но могат да доведат и до усложнения - диабет, стомашно-чревни заболявания или анемии.

През последните години у нас се забелязва и една нова „мода", особено сред младите момичета. Това е т.нар. „диетомания", която специалистите вече поставят като диагноза, наред с булимията и анорексията.

Орторексията е непрекъснат стремеж да се спазва диета, без човек да има реално нужда от това. Повишаването на хранителната култура на българина вече е необходимост, смятат диетолозите. Наложителна е и мащабна национална кампания за борба със затлъстяването.Коментари

Коментар: 1
lbXcUIGaytWybj

AFAIC that's the best awsenr so far!


  • 1

Добави коментар