Диагноза по ноктите

1821
Диагноза по ноктите

Формата на нокътя понякога може да породи основателни съмнения за съществуването на сериозно заболяване

Ако се вгледате в ноктите на хората около вас, максималното, което навярно можете да определите по тях, е дали притежателите им скоро са посещавали маникюристка… Съвсем друго би било, ако с тях се заеме специалист по ноктова диагностика. Съществуват няколко параметри, които биха заинтересували експертите: формата, цветът и структурата на ноктовата пластинка, а също така и наличието на някакви особени белези по нея.

Формата не е случайна

Според експертите формата на нокътя понякога може да породи основателни съмнения за съществуването на сериозно заболяване, пише вестник "Новинар". Издути и изпъкнали например може да са ноктите при туберкулоза (при това положение, разбира се, най-добре е да се направи рентгенова снимка и консултация с пулмолог). Това може да бъде признак и за хронично респираторно, сърдечно или чернодробно страдание, ето защо не е излишно ултразвуково изследване на сърцето и коремните органи.

Тънки и лъскави, като полирани, могат да станат ноктите при хепатит, а триъгълни – при заболявания на гръбначния мозък. По изгризаните нокти може да се предположи наличието или на невроза, или на гастрит, или пък на проблеми с женските полови органи. Плоски нокти с възвишение на този на показалеца често свидетелства за някаква патология на далака, а ако той е плосък и къс – за органично сърдечно заболяване.

Вижте още: Бабини рецепти за красиви нокти

Нокти, които се разширяват нагоре като боздуган, нерядко издават хора с психични отклонения или жестоки и агресивни личности. Пазете се от тях, съветват онези, които умеят да „разчитат” характера по ноктите. Вдлъбнатите пък са признак за наследствена форма на алкохолизъм. Впрочем съществува и особена болест по ноктите, наречена койлонихия, при която те се деформират, стават много тънки и вдлъбнати. Обикновено тя се проявява на показалеца и средния пръст на ръката, но понякога напада и ноктите на краката.

Причините за това са многобройни: нарушения в дейността на щитовидната жлеза, желязодефицитна анемия, костно-мускулни проблеми, някои бавно протичащи инфекции и др. Но койлонихията може да бъде и вродена или наследствена. Ноктите на новородените понякога могат да са вдлъбнати навътре, но с времето те обикновено се изглаждат.С багрите на дъгата

Здравите нокти трябва да бъдат единствено и само розови! Ако цветът клони към синкаво или виолетово, може да се мисли, че притежателят им страда от сърдечносъдови или белодробни заболявания. Ако ноктите станат матово-сивкави, търсете неврологичен проблем, а ако побледнеят – мислете за анемия или авитаминоза. Ако изведнъж пожълтеят, най-вероятно не са в ред жлъчният мехур или черният дроб. Жълто-зеленикавите нокти пък могат да подсказват тежка сърдечна недостатъчност.

Млечнобели са ноктите при цироза на черния дроб, а просто бели – при поражения на кората на надбъбречната жлеза (болест на Адисон). Случва се да чернеят при тромбоза на гръдно-раменната артерия или диабетна гангрена, а да посивяват при пристъп на малария.

Гъбичките, разбира се, също променят цвета на здравите нокти и те жълтеят, сивеят, почерняват, стават трошливи, посочва вестник "Монитор".„Повърхностен” интерес

Повърхността на нокътя също може да говори много за здравето на човека. Забелязва се, че бели петна по маникюра се появяват при нарушения на дейността на нервната система, при недостатък на цинк или калций в организма, а жълти – при нарушена работа на мозъка.

Вертикалните линии по ноктите са признак за недобро усвояване на храната, храносмилателни проблеми, възпаления на стомашно-чревния тракт, намалени чернодробни и бъбречни функции или за недостиг на витамин В12 и желязо.

Хоризонталните бразди пък говорят за неотдавна прекарано тежко заболяване. Вълните по ноктите издават ревматизъм, а ивиците и петната – проблеми с далака и тънките черва. Перфориран нокът, като надупчен с игла, също може да е белег за патология на далака, а израстъци по краищата – за хронична белодробна инфекция.

Крехките и чупливи нокти също са важен диагностичен признак. По него лесно може да се установи недостиг на важни минерални вещества като желязо, калций, витамин В и D. Ако около нокътя често се забелват кожички, това е сигнал за липса на протеини в организма, а също и на витамин С и фолиева киселина. Разслояването на ноктите е индикатор, че храносмилателната система е изтощена и се нуждае от помощ.

Но те се цепят и при нарушения в кръвообращението, нервната и половата система. Ако ноктите растат дефектни и много бавно, нужно е да се обърнете към ендокринолог и да проверите щитовидната си жлеза. Истинските специалисти, разбира се, разглеждат състоянието на ноктите много по-детайлно и в тясна връзка с останалите оплаквания и симптоми на пациента…Добави коментар