Диабетът

81
Диабетът

Все повече деца боледуват

“Диабетът се превръща в пандемия”, каза доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и болести на обмяната. Статистиката сочи, че повече от 3 хиляди деца в България са болни от диабет, а възрастта, в която се открива заболяването, през последните години драстично е паднала.

Децата диабетици и училището

Докато преди 10 години диабетът се е отключвал в пубертета, сега той започва още на 5 - 6-годишна възраст. Факторите, които отключват болестта, са свързани със стреса - новите ангажименти на детето в преходната училищна възраст. Тези деца имат нужда по 4-5 пъти на ден им се мери кръвната захар и също толкова пъти да им се поставя инсулин.

“Има случаи, когато в училище се появява дете с диабет и медицинският персонал отказва да оказва грижи за него”, каза Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на деца, болни от диабет. Затова и инициативата да се обучава персоналът, който е около детето, е много важна.

България е на последно място в Европа по качествено лечение на болните от диабет, каза още Елисавета Котова по повод представянето на резултатите от проучване сред 130 деца с диабет на възраст от 3 до 18 години по време на детски лагер.Дори у 3-годишни се открива болестта

Асоциацията за втора поредна година е организирала рехабилитационния лагер за деца, болни от диабет, където се изследва “гликирания” хемоглобин на децата, чиито стойности показват дали начина на лечение е правилен и има ли нужда от корекции, съобщи Котова. За първи път в лагера е имало и не малко деца на 3 години, което според Котова е доказателство за понижаването на възрастовата граница на болните от диабет.

Председателят на сдружението изрази съжаление, че у нас диабетът не се лекува с аналогов инсулин, който е най-съвременният и добър начин на лечение, действа по-бързо и е по-пречистен от конвенционалния. Аналоговият инсулин е особено подходящ за лечението на най-малките пациенти на 2 и 3 години, подчерта Котова.

За да може едно дете да кандидатства за лечение с аналогов инсулин, обаче, здравната каса изисква пациентът да е бил минимум шест месеца на конвенционален инсулин, съобщиха от асоциацията и предложиха тези критерии за децата на възраст до 18 години изцяло да отпаднат.Помощ за децата, болни от диабет


Броят на децата с диабет в България се увеличава, сочи проучване на български ендокринолози. За да се помогне на страдащите малчугани от захарна болест и техните родители, в Пловдив беше открит първият в страната Национален център за деца с диабет.

Децата, страдащи от захарна болест, трябва да се движат и да играят повече. Затова в центъра е изграден фитнес с детски уреди и специали зали за игра и занимания.

„На разположение на пациентите от цялата страна ще бъдат лекари – ендокринолози и медицински сестри, които ще се грижат за болните деца и младежи напълно безплатно.”, каза председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котева. Тук полза имат и родителите, на които също научават повече за заболяването.В световен мащаб

От 1980 г. насам броят на възрастните, болни от диабет в света, се е увеличило двойно - от 153 млн. до 347 млн. Диабетът уврежда бъбреците и може да предизвика слепота. Той също така повишава риска от развитието на сърдечносъдови заболявания и инсулти. Диабет от тип 2 е свързан със затлъстяването.

На 14 ноември отбелязваме Световния ден на борбата с диабета. Захарният диабет е нарушение на обмяната на веществата в организма. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Има два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза е от съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

На всеки 10 секунди един човек умира от диабет, а двама души развиват болестта, алармира Международната федерация за борба с диабета. Всяка година 70 милиона деца развиват диабет.Добави коментар