Диабетът и наднорменото тегло сред основните причини за рак

100
Диабетът и наднорменото тегло сред основните причини за рак

Близо 6% от всички нови случая на рак през 2012 г. (800 000 случая) са причинени от диабет и наднормено тегло

Близо 6% от всички нови случая на рак през 2012 г. (800 000 случая) са причинени от диабет и наднормено тегло, показва ново проучване на британски изследователи. Според техните данни една трета от изследваните 12 вида рак на пациенти от 172 държави могат да се свържат с тези два фактора. Също така е установено, че развиването на рак вследствие на диабет и наднормено тегло е почти два пъти по-често срещано при жените, отколкото при мъжете. От двата фактора – диабет и наднормено тегло, прекомерните килограми (индекс на телесната маса над 25) са причина за два пъти повече случая на рак.

В реалността обаче двете предпоставки често са свързани, тъй като наднорменото тегло води до диабет. „Докато наднорменото тегло се свързваше с развитието на рак от известно време, то връзката между диабета и рака бе установена съвсем наскоро“, посочи водещият автор на изследването Джонатан Пърсън-Стътард от Факултета по медицина на Имперския колеж в Лондон. Според изследването рязкото покачване на случаите на диабет и наднормено тегло през последните 40 години допълнително е влошило статистиката.

Според данните увеличаването на случаите на диабет в периода 1980-2002 г. е допринесло за една четвърт от всички 800 000 случая, а наднорменото тегло през същия период – за 30% от случаите. В същото време се очаква заболяванията от рак, вследствие на двете състояния, да се увеличат с 30% при жените и 20% при мъжете за период, по-малък от 20 години, съобщава БГНЕС.

„В миналото тютюнопушенето беше основният рисков фактор за рак, докато сега здравните власти трябва да са наясно, че пациентите с диабет или наднормено тегло също са със завишен риск“, посочва Пърсън-Стътард. При мъжете диабетът и наднорменото тегло са причина за над 40% от случаите на рак на черния дроб, а при жените те са отговорни за една трета от случаите на рак на матката и приблизително толкова на рак на гърдата.

Добави коментар