Диабет дебне родените над 4 кг

91
Диабет дебне родените над 4 кг

Същият риск е в сила и за децата, родени с тегло под нормата

Диабетът е най-масовата неинфекциозна болест в развитите държави. У нас е съдба за почти 578 хиляди българи над 18 г. И много вероятно близко бъдеще за други над 222 хиляди в т.нар. преддиабетно състояние.

По най-песимистични прогнози между 11и 14% от населението у нас ще бъде засегнато от болестта до 2030 г.В световен мащаб от диабет са болни 370 милиона души - ако беше държава, щеше да е третата по население, посочва вестник "24 часа".

С това сравнение ендокринолозите се опитват да покажат мащаба на епидемията. Тя повлича след себе си усложнения като високо кръвно, инфаркт, инсулт, слепота, хронична бъбречна недостатъчност, диабетно стъпало - упорита инфекция, която може да доведе дори до ампутация.

Рисковете за диабет не се изчерпват с наследствеността, която човек носи. Все по-силно влияят фактори като преяждане, затлъстяване, обездвижване, стрес. Но понеже диабетът не боли, ранните сигнали за наближаващото бедствие не се разпознават и човек разбира, че е болен, когато “поправките” в начина на живот не връщат здравето.

През последните 20 г. се увеличават и болните от диабет деца - приблизително 15 на сто от диагностицираните. Вече не са сензация дори случаите на диагностициране на тийнейджъри с т.нар. старчески диабет - тип 2, който доскоро беше диагноза само за възрастни.

Здравословен живот с балансирано хранене и спорт може да намалят наполовина вероятността за захарна болест не само при децата, а и при възрастните. Това важи особено за хората, които са в по-голям риск, обясни доц. Чайка Петрова, шеф на Детския диабетен център към Университетската многопрофилна болница в Плевен.

Ендокриноложката има близо 30-годишен опит с хиляди пациенти. Практиката й показва, че малко се знае за маркерите, по които може да се предвиди по-голям риск за затлъстяване и по-късно от захарна болест. Такива ранни сигнали например са, ако бременна качи повече от 20 кг или раждане на дете с тегло извън нормата.

Вижте още: Диабетът взима живот на всеки 6 секунди

При това рискът за заболяване е по-висок не само за бебета над 4 кг, каквото е масовото мнение, а и за родени с ниско тегло за гестационната си възраст, уточни специалистката. Което е аргумент отрано да се възпитават здравословни навици. Най-естествено това става, ако семейството се храни предимно с приготвена вкъщи храна и в менюто редовно се включват плодове и зеленчуци.

Въпреки че е трудно - на всяка крачка навън детето е заобиколено от изкушения в лъскави опаковки, може да му бъде създаден вкус към полезните продукти, убедена е лекарката. Тя смята за важна част от терапията да убеждава лично малките си пациенти да ядат салати и за десерт плодове вместо храни боклуци.

Доц. Петрова съветва родителите да “гонят” децата да играят навън, а в училищна възраст да ги поощряват да спортуват. Това във всички случаи ще им е по-полезно от “умните” електронни забавления. Защото затлъстяването и особено рисковото натрупване на тлъстини около корема е факт.

Две големи епидемиологични проучвания на екипа на доц. Надежда Станимирова за Плевенския регион улавят тенденцията още през 90-те години на миналия век. За 15 г. момчетата със свръхтегло от 10.8 стават 11.5%, а при момичетата увеличението е от 12.4 на 15.8%, обясни доц. Петрова.

Резултатите от проучванията в другите региони не се различават съществено. Като най-тревожна за детските лекари е тенденцията да расте броят на дебелите деца в предучилищна възраст. В големите градове един от всеки 4-ма първокласници е с наднормено тегло.

По данни от национално представително епидемиологично проучване на доц. Мая Константинова вече 21,6% от българчите до 18 г. вече са с наднормено тегло, от тях 8,8% - с много висок индекс на телесната маса. Противополжна, но също опасна тенденция е увеличаването на децата и особено на момичетатат с поднормено тегло в тийнейджърската възраст.

Ново проучване на Калифорнийския университет разширява рисковете за диабет с изненадваща констатация. Деца, които са били изложени на тютюнев дим, докато са били в утробата, са по-предразположени към развитие на захарна болест. Ако е пушила бременната, рискът за диабет при детето се вдига 2-3 пъти. Но вероятността расте дори да не пали, ако в нейно присъствие пуши бащата или друг член на семейството.Добави коментар