Детските травми водят до проблемите със съня по-късно

99
Детските травми водят до проблемите със съня по-късно

В зряла възраст поблемите със съня се обясняват с травми в детството

Изследователи от три университета в Канада са анализирали данни от проследяването на почти 20 000 зрели хора. Учените целели да изяснят съществува ли връзка между проблемите със съня и негативния детския опит. Те дефинирали като детска травма неколкократното свидетелство на детето на семейно насилие. Към диагностицираните като „преживели детска травма” подадат и хората, които като деца са били обект на физическо или сексуално насилие.

Данните на изследователите сочели, че всеки седми доброволец е имал проблеми със съня. Почти всеки втори поне веднъж на възраст до 16 години се е сблъсквал със насилие. Изследователите заключили, че негативният детски опит е тясно свързан с нарушенията на съня, пише изданието Psych Central.В началото учените предположили, че връзката се обяснява с наличието на хронически заболявания, хронична болка и или психически разстройства у участниците. Но по-нататъшните им наблюдения показали друго.

Защо детето спи на четири крака?

Специалистите отчели 15 фактора, които могат да повлияят на резултатите. Оказало се, че всяко травматично събитие в детството повишава риска от възникване на проблеми със съня в зрялав възраст с 10 %.Добави коментар