Детски трансплантации

61
Детски трансплантации

Чернодробните трансплантации са неуспешни в болница "Лозенец"

От 2008 до 2011 година в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации. Пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина.

Това съобщи на пресконференция Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването. “Центърът ще сезира прокуратурата и премиера Бойко Борисов за нелегитимност на болницата в извършването на детски чернодробни трансплантации”, каза д-р Стойчо Кацаров от центъра.

От центъра настояват премиерът Борисов да освободи от поста незабавно директора на болницата д-р Любомир Спасов, докато се разследва вината на длъжностните лица, издали разрешителното на болницата. Директорът на тази болница се назначава от министър - председателя, твърдят от центъра.

Издаденото разрешително за чернодробни трансплантации не отговаря на нормативните разпоредби, тъй като лечебното заведение не отговаря на медицинските стандарти по урология, по хирургия и на наредбата за извършване на трансплантации на органи, тъкани и клетки. По думите на д-р Кацаров в болницата няма нито един специалист по чернодробна, панкреатична и жлъчна хирургия. Болницата няма и детска клиника по хирургия.

“Всички твърдения, изказани по време на пресконферинцията за нелегитимност на детските чернодробни трансплантации, не отговарят на истината”, заяви за БТА директорът на болница "Лозенец" доц. Любомир Спасов.Добави коментар