Децата с липса на витамин D при раждането с увеличен риск от високо кръвно

71
Децата с липса на витамин D при раждането с увеличен риск от високо кръвно

Засегнатите от недостиг на витамин D бебета и малки деца са с увеличен риск от високо кръвно налягане по-късно през детството си и в тийнейджърска възраст

Специалисти установиха, че децата с ниско ниво на витамин D при раждането си са с увеличен риск от високо кръвно налягане по-късно през живота си.

Засегнатите от недостиг на витамин D бебета и малки деца са с увеличен риск от високо кръвно налягане по-късно през детството си и в тийнейджърска възраст. Здравословното състояние на 775 деца от Бостън било проследено от раждането им до 18-годишна възраст.

Оказало се, че децата, родени с ниско ниво на витамин D - по-малко от 11 нанограма на милилитър кръв от пъпната връв, са с 60 на 100 по-голям риск от повишено систолично кръвно налягане между 6 и 18-годишна възраст.

Авторите на изследването отбелязаха, че високото систолично кръвно налягане увеличава риска от сърдечни болести дори когато диастоличното кръвно налягане е под контрол. Децата с постоянно ниско ниво на витамин D - по-малко от 25 нанограма на милилитър кръв, са с 2 пъти по-голям риск от повишено систолично кръвно налягане между 6 и 18-годишна възраст. Получените резултати показват, че съществува връзка между едното и другото, но не и причинно-следствена връзка, съобщи ЮПИ, цитиран от БТА.

"Скринингът за недостиг на витамин D и приемането на хранителни добавки по време на бременността и в ранното детство са ефикасен метод за намаляване на високото кръвно налягане по-късно през живота", заяви Гоин Ван от университета Джонс Хопкинс в Балтимор. Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension.

Добави коментар