Децата ни затлъстяват от най-ранна възраст

110
Децата ни затлъстяват от най-ранна възраст

За последните 3 години се е увеличил броят на дебелите деца

Вредните храни и ниската физическа активност водят до затлъстяване още от най-ранна детска възраст. Това е становището на д-р Красимира Петрова, директор Дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

По думите й, важно е да има баланс между количеството на изядената храна и честотата на нейната консумация.

„Има много храни, които са с повишен риск за здравето на децата. Това са захарни и шоколадови изделия, безалкохолни напитки, тестени изделия, пържени храни, които в съчетание с ниска физическа активност и други вредни навици, водят до тези неблагоприятни резултати за подрастващите”, добави д-р Петрова.

По думите й, Регионалната здравна инспекция от много години работи за подобряването на храненето на децата. Извършват се и многобройни промотивни и профилактични дейности сред учениците в посока за подобряване на тяхното хранене, а също и за повишаване на тяхната здравна култура, съобщава агенция Фокус.

„Непрекъснато организираме различни дейности за повишаване нивото на здравните знания на учениците както по отношение на затлъстяването, така и по отношение на здравословното хранене.

Освен кампании, които са свързани с здравното образование, организираме и кампании за повишаване на физическата активност. Такава кампания тече и сега – кампанията „Движи се и победи”, допълни още д-р Красимира Петрова.

14,2% от учениците между 14 и 18-годишна възраст в община Велико Търново са с наднормено тегло, информира д-р Петрова. Процентът на учениците от същата възрастова група, които са със затлъстяване пък са 7,2%.

„Данните са за община Велико Търново, по данни на програма, по която работим за профилактика на тези заболявания.

По данни от последното изследване на факторите за риска за здравето на учениците от 14 до 18-годишна възраст във Велико Търново, в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства” с нормално телесно тегло са повече от ¾ от учениците или 76, 6% - 74,1% от момчетата и 79,9% от момичетата”, добави д-р Петрова.

По думите й, с телесно тегло под нормата са 2% от изследваните, като делът на момичетата е по-голям от този на момчетата.В сравнение с 2009 година делът на учениците с наднормено тегло и затлъстяване се увеличава. „За последните шест години делът на учениците с наднормено тегло се е увеличил от 12,5% на 14,2%. Тези със затлъстяване са се увеличили с 2% за последните пет години – от 5,2% на 7,2%. Сегашните данни са от 2014 година.

В рамките на програмата „Здрави деца в здрави семейства” са проведени три изследвания – през 2004, 2009 и 2014 година”, допълни още д-р Красимира Петрова.

Основните причини за затлъстяването на децата са намалената им физическа активност и нездравословните хранителни навици. Заседналият начин на живот на младежите и постоянното седене пред телевизора и екрана на компютъра също са причина за затлъстяване и наднормено тегло.

„За подобряването здравето на учениците отношение трябва имат родителите и всички институции като училища, здравни власти и лечебни заведения, така че борбата с тези нездравословни хранителни навици трябва да е комплексна и да се води на различни нива”, добави д-р Петрова. По думите й, около половината от родителите са ангажирани с храненето на децата си и с начина на живот, който те водят.

„Изследванията, които сме правили през годините на различни направления, показват, че има загриженост от страна на родителите по отношение на начина на живот, който водят децата им, но има още какво да се работи в тази сфера”, допълни още д-р Красимира Петрова.Добави коментар