Децата на Япония

107
Децата на Япония

Хиляди деца се опитват да преживеят шока от бедствието

Заплахата от радиация в Япония нараства. В част от водопроводната мрежа на столицата Токио е открито равнище на радиоактивен йод над допустимия лимит за бебета.

Повишената концентрация на радиоактивен йод е установена в проби от течащата вода. Местните
власти посъветваха жителите на Токио да не дават чешмяна вода на кърмачета и да не я използват за бутилки с бебешко мляко, предаде bTV.

Преди това премиерът призова гражданите да спрат да ядат зеленчуци от района на атомната централа "Фукушима". Властите откриха повишено ниво на радиация в 11 вида зеленчуци в близките префектури.

От Здравното министерство заявиха, че сред заразените зеленчуци са броколи, спанак, зеле и карфиол.

Властите са открили в специфичен местен зеленчук съдържание на радиоактивен цезий, което превишава 160 пъти безопасното за здравето ниво.

Същевременно японските деца страдат от сериозни травми след преживяното бедствие. За да ги преодолеят, те вече получават специализирана помощ. От организацията „Спаси децата" смятат, че травмата им ще продължи дълго, ако не получат подходящи грижи и консултации.

"Психологическото въздействие продължава много по-дълго, отколкото хората мислят. При сегашната ситуация говорим за мащабно бедствие, от което много деца, когато пораснат, ще живеят с последиците от шока", смята Хиронобу Шибуйа, изпълнителен директор на "Спасете децата".

Десетки хиляди деца се намират в центровете за спешна евакуация. Много от тях са загубили близки роднини. Вече има изградени два центъра за специални грижи. Все още не е известен и броят на сираците.

"Спасете децата" се опасяват, че те ще срещнат затруднения, тъй като Япония няма голям опит в осиновяването и подпомагането на деца. Според експерти от организацията обаче има добър шанс за децата в селските райони.

"Ситуацията не е толкова отчайваща. Най-засегнати са земеделски и рибарски райони, където общностите са малки и всички се познават. Това е много важен факт. Така че децата, загубили родителите си, няма да се чувстват толкова изоставени. Ще имат кой да се грижи за тях. Имат чичовци, лели", смята Хиронобу Шибуйа, изпълнителен директор на "Спасете децата".

Броят на жертвите и изчезналите от бедствието вече е над 22 500 души.Коментари

Коментар: 4

1zqjmy'"(){}:/1zqjmy;9

Коментар: 3
1zqjmy'"(){}:/1zqjmy;9

Коментар: 2
Коментар: 1

  • 1

Добави коментар