Децата на пушачите

277
Децата на пушачите

По-често страдат от ушни инфекции

Децата на родители пушачи по-често страдат от ушни инфекции и проблеми със слуха, уверяват резултатите от преглед на 61 проучвания. Когато майките пушат, вероятността децата им да бъдат оперирани заради често повтарящи се инфекции на ушите, е двойно по-голяма.

Настоящото изследване не доказва, че излагането на тютюнев дим е причина за заболяванията на ухото, съобщи novini.bg. Специалистите обаче допускат, че ако все пак има причинно-следствена връзка, стотици хиляди ушни инфекции всяка година вероятно се дължат на цигарения дим.

"Данните от анализа са впечатляващи, особено като се има предвид колко болезнени са ушните инфекции. Настоящото проучване е поредното, което изтъква вредното влияние на родителите пушачи върху здравето на децата", казва д-р Майкъл Вайцман от Нюйоркския университет.

Анализът показва, че за децата, съжителстващи с пушач, рискът от заболявания на средното ухо е с 37% по-висок, отколкото за малчуганите с родители непушачи. Опасността става с 62% по-голяма, ако пушачът е майката на детето. Децата на пушачките са изложени на 86% по-висок риск от операции заради повтарящи се ушни инфекции от връстниците си, отглеждани от непушачки.

"Повишеният риск от операция - най-често поставянето на тръбичка в ухото за отвеждане на течностите, е особено тревожен. Инфекциите на ухото са често срещани, но не и хирургичните интервенции", казва д-р Джоузеф ди Франца от Масачузетския университет.

Експертите допускат, че пасивното пушене предизвиква възпаление и запушване на ушните канали. Така водата се стича в празното "джобче" зад тъпанчето и се създават идеални условия за развитието на бактерии, причиняващи инфекции.

"Има семейства, в които децата на пушачите не боледуват от ухо. Съжителството с пушач обаче определено излага подрастващите на повишен риск", казва д-р Катлийн Дейли от университета на Минесота. Настоящото проучване е направено от специалисти от университета на Нотингам, Великобритания.

Предишни изследвания показаха, че децата на пушачите често имат поведенчески проблеми и затруднения в усвояването на нови знания. Този извод беше направен от екипа на д-р Хилъл Алпърт от Хардардския институт за обществено здраве.

Учените изследвали 55 хиляди малки американчета на възраст до 12 години, преди да обобщят наблюденията си. Най-висок риск от посочените отклонения имало при 6 процента от децата – и то тъкмо онези, които живеели под общ покрив с пушачи.

Медиците винаги са отчитали лошите последици от никотина за подрастващия организъм. Основната група здравословни проблеми идва от въздействието на отровния дим върху крехката дихателна система на детето – с рискове за инфекции, поява на астма и дори така наречения синдром на внезапната бебешка смърт. Психологическите проблеми са новата диагностицирана група, която има връзка с пушенето под носа на детето.

Медицината е наясно, че вредното въздействие на никотина може да започне още от майчината утроба. Този вид пасивно пушене именно създава предпоставки за затруднения в познавателния процес, когато детето тръгне на училище. Статистиката на д-р Алпърт показва още, че 20 на сто от децата с пушач в семейството имат поведенчески проблеми. При живеещите в чиста среда този процент е само девет.Добави коментар