Децата масово с развалени зъби

1126
Децата масово с развалени зъби

Отделят пари за профилактика

Тревожни данни за състоянието на зъбите при младежите. Повече от половината на възраст между 12 и 18 години имат зъбно-челюстни деформации. Здравното министерство обеща над 1 милион лева за профилактика.

Според национално проучване над 90% от 18-годишните младежи в Смолян и Пловдив са с кариеси. Средно всеки от тях има между 6 и 9 постоянни болни зъби. Почти същата е ситуацията и при по-малките деца.

Доктор Ирена Божидарова обяснява, че през последните години в кабинета й идват все по-вече деца, при които се е стигнало до вадене на постоянни зъби: „Приоритетите при хората, семействата са различни. За съжаление, приоритетът зъболечение не е на първо място", казва лекарят, цитирана от bTV.

Има и изключения. За разлика от повечето родители, Ралица Китанова води дъщеря си два пъти годишно на профилактичен преглед при зъболекар: "Преди това се правеше в училищата и някак си сме свикнали на друг режим. Сега ние трябва да го мислим това".

Образователният министър обеща да върне старата традиция. Сергей Игнатов обяви, че министерството ще намери пари да осигури транспорт за профилактични прегледи.

Пари за профилактика ще задели и здравното министерство. За тази година са планирани 1 милион и 300 хиляди лева за около 30 хиляди деца на възраст между 6 и 8 години.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар