Децата масово с гръбначни изкривявания

208
Децата масово с гръбначни изкривявания

Далеч от застоялия начин на живот и тежките раници

Според официалната статистика 63% от децата в България са с гръбначни изкривявания или страдат от затлъстяване.

Най-често заболяванията са следствие от застоялия начин на живот, обездвижването и прекомерния престой пред компютрите. Тежките ученически раници също имат отношение към проблема.

Активният спорт подобрява общото здраве, укрепва сърцето и е най-сигурният начин за предпазване от различни гръбначни изкривявания. Най-добрият спорт за лечение и профилактика е плуването.

Поради тази причина още от най-ранна възраст децата трябва да бъдат насърчавани да спортуват, за да укрепнат тялото си и растат здрави.

Учениците от по-горните класове масово се освобождават от задължителните часове по физическо възпитание, което е много обезпокоителна тенденция. Причините са отблъскващите условия за спорт, както и завишените изисквания на възпитателите към тях.

И въпреки че с проблема са запознати всички отговорни институции - Министерство на физическото възпитание и спорта, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, към неговото разрешаване все още не се върви. Проблемът е, че в България няма профилактика на гръбначните изкривявания. Това трябва да се наблюдава от личния лекар.

Имаме още един доста сериозен проблем с децата си: 200 000 българчета са с наднормено тегло, 60 000 от тях страдат от затлъстяване. Статистиката е на Националния център по опазване на общественото здраве.

Нездравословният модел на хранене и ниската двигателна активност са основните причини, които водят до проблеми в теглото на подрастващите.

Децата приемат твърде много мазнини, захарни изделия, ястия с високо съдържание на сол, почти не консумират риба, зърнени храни, пресни плодове и зеленчуци. Много от учениците употребяват дори алкохол, което също провокира затлъстяване.

Според доклад, приет от Европейския парламент, затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастните, но и при децата.

20% от подрастващите в страните от ЕС са с наднормено тегло. Затлъстяването предизвиква ранна поява на редица заболявания, а така също и психически разстройства у децата.Добави коментар