Децата боледуват и заради подсъзнанието

118
Децата боледуват и заради подсъзнанието

Малкият човек свързва боледуването с комфорта да си остане вкъщи, вместо да ходи на градина или на училище

Малките деца боледуват повече от родителите си заради все още несъвършената работа на имунната им система. Те излизат в "отпуск по болест" средно 2 пъти по-често от възрастните. Но не всичко е заради усъвършенстващите се физиологични механизми и започващото от нула изграждане на антитела към патогени, с които по-големите вече са се срещали.

Саботажът идва от неподозирано място - детското подсъзнание. Малкият човек свързва боледуването с комфорта да си остане вкъщи, вместо да ходи на градина или на училище, и не само мама, а и цялото семейство да трепери над него и да изпълнява желания, за които обикновено получава отказ. Като да играе с джаджите на възрастните, да гледа филми, да яде "боклуци", да спи при родителите си, предупреждава д-р Мариян Иванов от страниците на вестник "24 часа". Той смята за наполовина спечелена битката за здравето на детето, ако в нея хлапето застане от страната на лекаря, а не от страната на болестта.

При малките обаче рационалните аргументи нямат тежест. Затова всеки лекар си създава свой арсенал от стимули за малките пациенти. Д-р Иванов например раздава на децата красиви "дипломи", че са победители в битката с вируси и бацили. Сред най-важните помощници на имунитета е витамин D. Допреди 10-ина години за него се говори предимно като за профилактика на рахита. Сега вече се знае, че той има роля за имунната система, а дефицитът му дори се свързва с риска от 14 вида рак.

Зимата е особено рисков период, защото от храната получаваме малка част от веществото, по-голямата се създава от организма под влиянието на слънчевата светлина. Но този безплатен бонус не може да се получи, докато си ходим по заснежения тротоар, опаковани като пашкул заради студа.

В България, дори и в ясни дни, от октомври до април лъчите падат под такъв ъгъл, че синтезът е неефективен. А и заради зимните дрехи почти не стигат до кожата. Затова често се налага да се добавя витамин D и не само за децата. Други вещества, които мощно подкрепят имунитета, са витамин С, бета-каротинът (вещество, от което организмът синтезира витамин А) и витамините от групата В. Те успешно се набавят с балансирано хранене с много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни.

Вижте още: Хрема? Как бързо да я отстраним

Ядките, рибата, яйцата - източник и на ненаситени мастни киселини, магнезий, селен и цинк, увеличават ефекта от витамините за укрепването на имунната защита. Самостоятелна важна роля имат и медът, прополисът, пчелното млечице и пчелният прашец. Като най-популярен сред пчелните продукти, прополисът е широко достъпен под формата на спиртен извлек (клеева тинктура), на таблетки за смучене и спрейове за впръскване в гърлото, както и на прополисов мехлем за хрема.

Други "бабини" рецепти, подкрепени вече и научно от медицината, препоръчват по-широко включване на чесъна в зимното меню. Той има десетки антимикробни съставки, но най-силни са алицинът и гарлицинът - вещества, наричани природи антибиотици. Алицинът на чесъна се сравнява с активността на пеницилина. Той има ефект срещу множество инфекции, включително грипа. Според мащабно проучване активността на Т-лимфоцитите - кръвните клетки, чиято роля е да убиват атакуващите ни микроби, се повишава рязко при хора, които ядат чесън, обяснява специалистът.

В конкретното проучване дозата на доброволците била по 0.5 гр на кг телесно тегло прясно обелени смачкани или смлени скилидки. Условието да не са нарязани или да се отхапват, а да се размачкват се обяснява с факта, че при него се нарушава целостта на повече клетки на растението и се освобождават повече лечебни вещества, обяснява д-р Иванов. Той цитира и проучване на институт "Вайцман в Израел, че съдържащ се в чесъна специфичен белтък стимулира и В-лимфоцитите - кръвните клетки, които произвеждат антитела.Някои хора и особено децата не харесват вкуса на чесъна. За тях лекарят предлага алтернативен начин на профилактика на грипа и другите въздушно-капкови инфекции - в стаята да се поставят смлени или счукани скилидки. Те ще отделят летливи вещества с противомикробен ефект в продължение на няколко часа.

Други достъпни средства за укрепване на имунитета са етерични масла, билки, закаляването, масажирането на най-долната част на ухото (там се проектират гърлото и сливиците) и на дланта в зоната под средния пръст, което активира тимуса, определени хомеопатични средства, умерената двигателна активност, съветва д-р Иванов.

Най-плашещи за младите майки са числа над 37 върху термометъра. "Но високата температура не ни е дадена случайно от природата. Тя активира защитните клетки на организма и производството на антитела, а също така унищожава директно много от микробите - обяснява лекарят. - Освен това високата температура предизвиква сънливост и понижаване на апетита - мехинизми за запазване на енергията в тялото и за нейното пренасочване към участъците на възпалението. Все пак с високата температура трябва да се внимава при деца до 3-годишна възраст поради риск от температурен гърч."Добави коментар