Деца с диабет

94
Деца с диабет

Родители настояват за облекчения

Болни от диабет настояват Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира повече тест ленти за контрол на кръвната захар. Броят на тест-лентите за контрол на нивото на кръвната захар, който се отпуска за една година на деца до 18-годишна възраст, е 1100, но след тази възраст броят на лентите се намалява на150, каза Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет. По думите й те трябва да са близо 600.

Болните от захарен диабет тип 1 и тип 2 да бъдат освободени от потребителска такса, плащана при личния лекар. Личните лекари да изписват лекарствата им за срок от три месеца, а срокът за преосвидетелстване от лекарска комисия да се увеличи на 10 години, настояват от асоциацията.

Родителите на децата с диабет искат да отпаднат критериите при изписване на инсулинови аналози на деца и да се облекчи процедурата при възрастните болни. Тези искания бяха записани в декларация на Националната асоциация на децата с диабет, която ще бъде внесена в Народното събрание на 4 ноември. Изработването на декларацията беше подкрепено и от ендокринолози.

Декларацията ще бъде изпратена и до парламентарната комисия по здравеопазване, до НЗОК и до Министерството на здравеопазването.

Още за децата с диабет може да прочетете тук и тук.Добави коментар