Детето - задължително навън

112
Детето - задължително навън

До 30 г. половината от населението на света ще е с късогледство

До 30 г. половината от населението на света ще е с късогледство, а всеки пети - с реален риск от загуба на зрение. Усилието човек да вижда ясно на далечно разстояние е на път да стане водеща причина за слепота. Тежките форми на късогледство повишават риска от проблеми като макулна дегенерация, катаракта, глаукома и отлепване на ретината, които водят до трайна загуба на зрението.

А темпото, с което късогледството се увеличава, днес е много по-бързо, отколкото преди 30 г. Хората с тежко късогледство през 2050 г. ще са 7 пъти повече, отколкото през 2000 г., предупреждават британски учени. Те отдават опасното нарастване на променения от технологиите начин на живот.

Днес всички прекарват повече време в затворени помещения с недостатъчно естествена светлина и вторачени в близки обекти, каквито са мониторите. Особено лошо това се отразява на зрението на децата, смятат очните лекари. Те съветват родителите да проверяват редовно зрението на децата, да ги поощряват да излизат по-често навън, за да играят, и да се ограничава времето, което прекарват в четене на монитор и използване на електронни устройства като цяло.

Вижте още: Как да се грижим за очите на детето си?

При късогледство светлината не достига до ретината в задната част на окото, посочва вестник 24 часа. Вместо това лъчите се фокусират пред ретината, което води до замъглено виждане. Но и причинява увреждания, които може да допринесат за необратимо намаляване на зрението.

Статистическите данни показват, че късогледството и свързаните с това тежки заболявания са най-високи в страните, в които учебните програми натоварват децата с интензивно обучение, което ги принуждава да прекарват по-голямата част от времето си в затворени помещения.

Един допълнителен час на слънце всеки ден може да подобри зрението на децата. Когато сме навън, по естествен начин даваме почивка на очите си от продължителното концентриране върху близки обекти, което е типично за дейностите в затворени помещения, напомнят офталмолозите.Добави коментар