Детето и жегата

48
Детето и жегата

Кога е опасно

Малките деца са много чувствителни към температурата на околната среда. Игрите на открито в горещите летни дни са предпоставка за прегряване и дори топлинен удар. Опасност за бебето са количките с дебели стени и гюрук, които създават условия за значително прегряване на организма и обилно потeне. Не са безобидни и полиетиленовите тенти и чадъри, сянката на които е измамна – под тях при безветрено време е прекалено горещо.

Признаците на топлинния удар много напомнят за началото на възпалително заболяване: детето става вяло или обратно - доста възбудено, капризно; отмята глава назад, възможно е кръвотечение от носа. При децата до една година топлинният удар е по-често явление, тъй като те са все още с несъвършена терморегулация. Първо се появява почервеняване на лицето, а после бледност.

Правилната ви реакция в подобни случаи е да пренесете детето в прохладно, затъмнено помещение. Съблечете го и се опитайте да понижите температурата на тялото по естествен начин - най-добре студени компреси. Осигурете достъп на свеж въздух. Може и да сложите детето във вана с хладка вода или да го облеете с хладен душ. Ако, въпреки взетите мерки, детето не се почувства по-добре, потърсете лекарска помощ.

За да си спестите този стрес, вземете правилните предпазни мерки: избягвайте периода на най-силно слънце – от 11 до 16 часа, не забравяйте шапката на детето, не му разрешавайте да играе на силно слънце след обилно хранене, осигурете му достатъчно течности.Добави коментар