Детето и витамините 2

154
Детето и витамините 2

Изключително важни за развитието му

За ползата за детето от витамините С и А вижте в предишната част от материала.

Витамин D, или “антирахитният” витамин, е необходим на детето за правилното формиране на костите. При неговия недостиг се нарушава наслагването на калций в костите и детето развива рахит. Витамин D се произвежда в организма на човека (при въздействието на слънцето) или постъпва с храната. Богати на този витамин са черният дроб, яйцата (жълтъка), хайверът, мазните сортове риба.

Витамин Е защитава клетките от увреждане, т.е. има антиоксидантен ефект. Той взима участие и в процесите на половото съзряване. Съдържа се най-вече в растителните масла (най-много в царевичното), яйчния жълтък, зелените зеленчуци, ядките, кравето масло.

Витамин В1 (тиамин) взима участие във въглехидратния обмен, регулира процесите на растежа, правилното формиране и функциониране на нервната система. Недостигът на този витамин предизвиква нарушения в сърдечно-съдовата и нервната система. Източници на витамин В1 са пълнозърнестите продукти, бобовите растения, свинското и говеждото месо, според zdrave.bg.Витамин В2 (рибофлавин) взима участие в реакциите на мастния, въглехидратния и белтъчния обмен, процесите на растежа и възобновяването на клетките. При неговия дефицит са наблюдават поражения по кожата и лигавицата на устната кухина, стомаха, червата, очите.

Рибофлавинът е сравнително устойчив към високата температура и не се разрушава при приготвяне на храната. Източници на витамин В2 са зърнените култури, ядките, марулите, спанакът, млякото и сиренето.

Витамин В3 (витамин РР, ниацин, никотинова киселина) взима участие практически във всички процеси на обмяната на веществата, във функционирането на нервната система, стомаха и червата.

В организма се синтезира в малко количество и постъпва главно с храната. Съдържа се в месото, рибата, гъбите. По време на топлинна обработка се губи около 15-30% от този витамин, но при замразяване и консервиране той се запазва добре.Витамин В6 (пиридоксин) има значение за регулирането на белтъчния обмен, подхранването на кожата, функционирането на нервната система. При недостиг се развива анемия, възникват дерматити и се нарушават функциите на нервната система. Витамин В6 се съдържа в сиренето, месото, рибата, ядките, зелето соята, ориза и картофите.

Витамин В9 (фолиева киселина, фолацин) взима участие в много обменни процеси, способства за разделянето на клетките и притежава известно антиканцерогенно действие. Особено значение има по време на вътреутробния период и в ранната възраст на детето, тъй като обезпечава процесите на растежа.

Недостигът на фолиева киселина може да доведе до анемия и забавяне на растежа. Витаминът се съдържа в черния дроб, соята, ядките, зелето, магданоза, марулята.

Витамин В12 (цианкобаламин) играе важна роля за образуването на нуклеинови киселини, съзряването на еритроцитите, функционирането на нервната система. Той се синтезира частично в организма и необходимото количество от този витамин трябва да се попълва допълнително отвън.

Витамин В12 се усвоява в червата само при условие, че детето получава храна с достатъчно количество белтъчини.

При недостига на този витамин възниква анемия и нарушения в храносмилането. Обикновено недостигът се появява при строга вегетарианска диета, тъй като витамин В12 практически отсъства в растителните продукти. Богати на него са месото, черният дроб, яйцата, млечните продукти.Всички изброени витамини са от голямо значение за здравето на детето и особено през неговата първа година. Затова и менюто на майката, кърмеща своето дете, също трябва да бъде разнообразно и балансирано.

За да се предпази детето от развитието на хиповитаминоза, храненето трябва да се състои както от месни и млечни продукти, така и от плодове и зеленчуци. Същото се отнася и за по-големите деца.Добави коментар