Детето и витамините 1

320
Детето и витамините 1

Най-необходим е витамин С

Времената, когато на децата не са достигали сериозни количества от някои витамини, са отминали. А витамините наистина са необходими на подрастващия организъм, както и основните хранителни вещества: белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Особена потребност от витамини децата имат по време на болест и в периода на оздравяване, а също така при промяната на някакви условия: детето постъпва в детска градина, разделя се с любимата баба или майката тръгва на работа.

Витамините са особено необходими през пролетта, когато организмът страда от техния недостиг. Повечето от тях се съдържат в плодовете, зеленчуците, млечните и месните продукти.

Като особено необходим на детето може да се посочи витамин С, пише zdrave.bg. Той взима участие в много химични реакции, които обезпечават обменните процеси в организма, способства за нормализирането на състоянието на стените на съдовете и усвояването на желязото от организма.

Той помага на тялото да се противопостави на стресовите ситуации и повишава имунитета. Най-богато съдържание на витамин С имат шипката, касисът, цитрусовите плодове, кивито, ягодите, сладките чушки, картофите, броколито, зелето, доматите и лука.Всеизвестен е фактът, че най-много витамин С се съдържа в кората на плодовете, но не забравяйте, че вносните плодове са обработени с вещества с цел предпазване на продукта от бързото му разваляне.

В цитрусовите плодове витамин С се запазва най-добре и затова те са за предпочитане, особено през пролетта. Все пак внимавайте - така любимите на децата портокали и мандарини могат да предизвикат алергия. Лимоните и грейпфрутът са по-малко алергенни, но пък техният кисел вкус не допада на децата.

Витамин А (ретинол) отговаря за състоянието на кожата, лигавиците, зрението. Той способства за съпротивителните сили на организма към различните инфекции и повишава имунитета. Витамин А е мастноразтворим витамин и затова при употребата на достатъчно количество млечни продукти не възниква недостиг от него.

Предшественик на витамин А е каротинът (провитамин А), който се съдържа в морковите, тиквата, кайсиите, доматите, магданоза, бобовите растения, спанака. Именно каротинът определя жълтия, червения или оранжевия цвят на плодовете и зеленчуците.

По време на топлинна обработка витамин А почти не се разрушава, но все пак е по-добре продуктите да се употребяват сурови или задушени.Следва продължение....Добави коментар