Детето е все болно? Подсилете имунитета му - ето как

395
Детето е все болно? Подсилете имунитета му - ето как

Витамини, билки и спорт също са щит срещу вирусите и бактериите, обяснява педиатърът д-р Димитринка Митева

Сезонът на традиционните зимни инфекции вече започна. И въпреки че истинският грип с 40 градуса и дразнеща кашлица още не е дошъл, Клиниката по педиатрия на Александровска болница е пълна. Вътре има малчугани с пневмонии, вирусни инфекции и обострена астма заради влагата и инфекциите.

Какви са възможностите да запазите детето си здраво? И колко пъти е нормално то да боледува през зимата? Вестник "Стандарт" попита д-р Димитринка Митева, която е част от екипа на Клиниката по педиатрия в Александровска болница.

Много често родителите се притесняват, че вирусите повалят децата им прекалено често през зимата. Спокойно, нормално е детето ви да се разболее от различни респираторни инфекции от три до пет пъти, казва д-р Димитрина Митева. Това не означава, че то има проблеми с имунната система. Най-вероятно просто посещава ясла или детска градина, където вирусите се пренасят много лесно, защото децата често се пускат недоизлекувани.

Друга причина за честото боледуване на малчуганите са неограничените пътувания и контакти, които на практика позволява времето, в което живеем. Освен това майките имат свои виждания за лечението на децата си, които невинаги са верни, добавя д-р Митева.
Ако вашият малчуган обаче често прави усложнения като отити, пневмонии или ангини, трябва да се замислите и да го заведете на специалист.

Възможно е да има имунен дефицит, казва д-р Митева. Това е състояние на намалена функция на имунната система, при което тя губи пълния си капацитет да се справи с микроорганизмите, които попадат в организма ни. Причината е, че има недостиг на клетките, които убиват вирусите и бактериите. Имунодефицитите са първични и придобити, при децата обикновено са вродени, казва д-р Митева.

Разбира се, не е задължително всяко често боледуващо дете да е с имунен дефицит. Все пак, ако инфекциите са прекалено чести и гнойни, проверете за подобен проблем, като го насочите към нашата клиника, съветва педиатърът.Едно решение при често боледуващите деца през зимата са имуномодулаторите, казва д-р Митева. Това са препарати, които действат на принцип, близък до този на ваксините. В тях има частици на едни от най-честите бактерии, които разболяват децата през зимата, но в по-малки количества. Когато се приемат от детето, те напрягат имунитета му предварително, за да образува антитела към бактериите, които могат да причинят отити, ангини и пневмонии.

Вижте още: 9 прости неща, които правят детето здраво

У нас има три различни препарата, те се вземат около 3 месеца с почивки по лекарско предписание, казва д-р Митева. Най-подходящият сезон за започване на подобна профилактика е точно септември-октомври.Витамините са друг вариант за стимулиране на имунитета на децата. В момента има много поливитамини на пазара, които са предназначени точно за малчуганите. Всички те са изключително полезни и са съобразени с нуждите на децата, казва д-р Митева. Спокойно може да посегнете към тези, които най-много се харесват на вашето дете.

Фитотерапията също не е за подценяване. Тя има своето място при лечението на инфекциите. Много сиропи за кашлица са на растителна основа - бръшлян, мащерка, алое, казва д-р Митева. Някои растения имат противовирусно или антибактериално действие. Тези техни свойства са открити още преди стотици години.Антибиотиците също са надежден съюзник в борбата с инфекциите. Те трябва да се назначават само когато става дума за бактериална инфекция. Много често обаче родителите злоупотребяват и ги използват неправилно. Не при всяка температура или кашлица още от първия ден трябва да се дава антибиотик, казва д-р Митева. Тя съветва майките да изчакат първо 3-4 дни и ако инфекцията не мине дотогава със симптоматичните лекарства за температура и кашлица, да се мисли за антибиотик. Разбира се, само след консултация с лекар.

"Бабешките" методи като чай, мед и плодове също са полезни. Забравете за компресите, тук идват деца с изгаряния или алергични реакции след подобно "лечение", предупреждава д-р Митева. Според нея компресите повече вредят, отколкото помагат.

Грипната ваксина също е вариант за зимния сезон, но тя действа само на грипните вируси, казва д-р Митева. Правилното хранене и спортът имат важно значение за имунитета на детето. Всеки спорт е полезен, по-добре е децата да са навън в студа, отколкото затворени вътре пред компютъра, съветва д-р Митева. По този начин те се закаляват и адаптират. Но всичко трябва да е в премерени граници, предупреждава тя. Зеленчуците и плодовете пък са най-добрите заместители на вредното бързо хранене, чипсовете и вафлите. Така че осигурете здравословен начин на живот за вашите деца, а при първите проблеми се консултирайте с лекар, не прибягвайте до самолечение, категорична е д-р Митева.Добави коментар