Детето е пълничко?

1260
Детето е пълничко?

Какво да направим?

Родителите се радват, когато детето си хапва добре. Но дебеличките бузки са характерни само за първите няколко години от живота на детето, след това постепенно детето се издължава и отслабва. А ако детето остане по бебешки пухкаво на 3-5 и повече години, това си е причина за притеснение. На тази възраст затлъстяването е опасно. Какво да правим, ако детето ни е дебеличко?

Как се определя наднорменото тегло?

В медицината има два термина – „наднормено тегло“ и „затлъстяване“. Под наднормено тегло се разбира надвишаване на стандартите (средните стойности) за тегло на определена Ввъзраст, при определен пол и при определен ръст на детето. Наднорменото тегло на тази възраст обикновено не е силно изразено – детето просто изглежда пълничко. Но това е предпоставка за затлъстяване, а това вече е хронично заболяване с патологични изменения на обмена на веществата.

Затлъстяването е очевидно и за неспециалист: детето е по-едро от връстниците си, ръцете, краката, коремът му са по-дебели, дори лицето му е тлъсто.

Има таблици, които посочват средните стойности на телесната маса при децата, в зависимост от възрастта, пола и височината, по които можете да определите степента на наднормено тегло на детето ви. Ако телесната му маса е примерно с 15% над нормалната, това се класифицира като наднормено тегло. Над тези стойности обаче се смята за затлъстяване.

Защо напълняват децата?

Напълняването преди всичко е психологически проблем: излишното тегло не възниква просто така, а е признак на депресия, заседнал начин на живот и липса на движение, патологични хранителни навици в семейството, липса на приятели и неразбирателство с родителите.

Децата страдат заради външния си вид, искат да са добри в училище, а всички им се подиграват. Така те се пристрастяват към шоколада и сладкишите и кръгът се затваря. В подсъзнанието им се забива мисълта „на никого не съм нужен, защо тогава да отслабвам?“ Този проблем се поддържа и от родителите, които игнорират проблема и продължават с неправилното хранене вкъщи. Често родителите на дебелото дете също са дебели и те наивно вярват, че „телесната им конструкция си е такава“, като същевременно не спират да ядат сладкиши и мазни продукти.

Дебели са децата и на вечно заетите родители, които си плащат липсата и липсата на общуване с детето с „подкупи“ – подаръци и лакомства, които не готвят нормална храна, а хранят децата си с полуфабрикати.

Какво да направим, ако детето ни е дебело?

Първо трябва да заведем детето си на ендокринолог и под негово ръководство да започнем борбата с излишните килограми. Също би могъл да е от голяма полза и психолог, защото той ще мотивира цялото семейство да се стреми и да се бори с излишното тегло. Всеки в семейството трябва да спазва диетата, за да дава пример на детето и да не го изкушава със забранени храни. Трудно е да обясним на детето защо мама яде печено пиле, а то – морков.

Ограничете всички вредни и висококалорични продукти, като ги замените с плодове, зеленчуци, нискокалорични млечни продукти. И спазвайте диетата, предписана от лекаря.

Лечението и отслабването е дълъг и бавен процес, няма да стане за един месец. Лекарят ще избере специална диета за детето ви, съобразена с възрастта му, степента на двигателната му активност и много други фактори. Трябва редовно да водите детето на лекар, за да проверява теглото му, да коригира диетата и да му дава увереност, че наднорменото му тегло е временна неприятност.

Важно! В никакъв случай не налагайте на детето си модни диети за възрастни, особено тези, които претендират за рязко смъкване на теглото. Важно е да се посети лекар специалист.

През цялото време повишавайте двигателната активност на детето си. Запишете го на спорт и тренировки според интересите му. Спортът ще увеличи изразходването на калории и тонуса на детето. Добави коментар