Дете, вода и лято

159
Дете, вода и лято

Как да предпазим децата от обезводняване?

Повишеният прием на вода е особено важен за децата по време на летните горещини. Детският организъм е склонен към бързо обезводняване, ако не поема достатъчно течности. Затова един от най-важните спътници на разходката ви с малкия трябва да е бутилката с вода.

Чрез приема на течности се поддържа водния баланс в организма ни. Водата ни пречиства от токсини и соли. Загубата на около 300 мл от нея при възрастен - чрез потенето или уринирането - води до чуство на жажда. При малкия организъм на детето милилитрите са много по-малко.

Няма правило колко точно трябва да изпива детето ежедневно. Приемът на вода зависи от възрастта и теглото, физическата активност и външната температура. Имайте предвид, че детето не може да определи кога е жадно или пък по време на игра забравя, че има нужда от вода.

Предлагайте редовно бутилката с течност. Не се притеснявайте, ако не я изпразва, следете да изпие поне две големи глътки и припомнете за шишето отново по-късно. Важно е и да не настоявате прекалено, защото излишъкът от вода води до обременяване на сърдечно-съдовата система и бъбреците.

През летните горещини променете и менюто на детето. Не забравяйте, че водното съдържание в плодовете и зеленчуците е над 90%. От тях най-подходящи са черешите, пъпешите, доматите и краставиците. Месото и рибата пък съдържат до 70% вода, но е добре да намалите приема им и да компенсирате с повече мляко и млечни изделия.

Най-добрата напитка за утоляване на жаждата е водата. Избягвайте готовите сокове, в които има много захар, а по-добре наблегнете на фрешовете. Газираните напитки също не са за препоръчване, защото увеличават чувството на жажда, вместо да го утоляват. Подходяща напитка за горещините е айрянът.

Ако се съмнявате, че детето се е обезводнило, проверете дали пълни редовно памперса. Това трябва да става поне по четири пъти на ден, а урината трябва да е бистра. Ако е с жълт цвят и силна миризма, значи детето страда от недостиг на течности. Признак за това са и хлътналите очи, сухият език, намалената еластичност на кожата и плачът без сълзи.Добави коментар