Десетки случаи на кучешка тения

127
Десетки случаи на кучешка тения

Повече от половината случаи в ЕС регистрирани у нас

Десетки нови случаи на заразени с кучешка тения у нас през последния месец. Причината – безпризорните кучета сеят паразити по паркове и градинки, и в пясъчниците, където играят децата ни.

Неприятната статистика сочи, че повече от половината случаи на кучешка тения в Европейския съюз са регистрирани у нас. Симптомите са трудно разпознаваеми, защото заболяването протича дълго време.

Най-уязвима е групата 50-59 години, а след тях са децата между 10 и 19 години, съобщи за ТВ7 Искра Райнова от Националния център за заразни и паразитни болести.Данните й показват, че най-засегнатите райони са Сливен, Ямбол, Бургас, Пловдив, където статистиката показва, че има най-много заболели. "Причините са най-вече социално-икономически. Най-заразени са овчарските кучета, а след тях са бездомните", добави Искра Райнова.

Експертът поясни, че първият орган, който се засяга, е черния дроб, а след това болестта атакува белия дроб и бъбреците. Най-често заболяването се открива случайно. Човек може да живее доста дълго със това заболяване, обясни Райнова.

Тя е категорична, че хората могат да се заразят единствено чрез кучетата. През миналата година са регистрирани 345 случаи на кучешка тения, от които 307 са нови. Случаите на деца са 59, показват данните на Искра Райнова.Добави коментар