Ден на донорството

84
Ден на донорството

Даряването на орган е огромно благородство

Днес, на 22 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството. Честването започва в 12.00 ч. в парка Заимов в София, където се намира и Градината на донорите. Там ще бъдат връчени награди на победителите в конкурса за детска рисунка на ученици от 7 до 12 клас, чиято тема беше мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството - “Частица от теб може да бъде за някого целия свят”.

В Министерството на здравеопазването (МЗ) са постъпили над 250 рисунки от цялата страна, а десет от участниците ще получат награди. Рисунките им, заедно с още 20, ще бъдат изложени около градината на донорите. Награди ще получат и национални координатори по донорство.

В Градината на донорите ще бъдат засадени още две рози в памет на последните донори през тази година. С едноминутно мълчание и запалена свещичка ще бъде почетена и паметта на всички донори у нас.

Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от МЗ и Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата. Подобни инициативи са организирани във всички областни градове в страната.

Около 900 души в България се нуждаят от животоспасяващи трансплантации, като най-много са чакащите за бъбрек - 807, съобщиха от МЗ. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани.

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантации.

Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа.

Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.

Даряването на орган е проява на огромно благородство, защото спасяваш човешки живот. Чрез него частица от човека продължава да живее след самия него. Според действащия в България Закон за трансплантациите всеки човек би могъл да дари органи след смъртта си, освен ако писмено не откаже тази възможност в здравната си книжка и при личния си лекар. След края на жизнения му път най-близките роднини на починалия трябва писмено да потвърдят съгласие за донорство, ако обективните медицински обстоятелства го позволяват. В много от случаите близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е декларирал отказ от донорство.Добави коментар