Дехидратацията влияе на настроението

143
Дехидратацията влияе на настроението

Поне два литра вода дневно, за да сме във форма

Хората, които чувстват, че са на път да избухнат, трябва да изпият чаша вода, за да се успокоят, съветват американски учени.

Леката дехидратация може да промени настроението на хората, енергията им и способността им да мислят ясно, установиха учените от университета в Кънектикът, САЩ. "Дори лека дехидратация, загуба на 1,5% от нормалното количество вода в тялото, която може да възникне в течение на обичайните ни ежедневни дейности, понижава настроението ни, особено при жените. Те са по-чувствителни към негативните последици от леката дехидратация", заяви един от авторите на изследването Харис Либерман.

Изследванията показали, че няма значение дали човек току-що е ходил 40 минути върху движеща се пътека или е седял без да прави нищо, негативните последици са еднакви. Чувството ни за жажда се появява едва, когато сме дехидратирани един или два процента. До тогава дехидратацията вече е започнала и оказва влияние върху ума и тялото ни.

Дехидратацията се отразява зле на всички хора, а поддържането на подходящо ниво на хидратация е важно, както за хората, които работят по цял ден на компютъра, така и за маратонците, които могат да изгубят до 8% от теглото си под формата на вода, докато се състезават", обясни другият автор на изследването Лорънс Армстронг.Участниците в изследването били подложени на серия от тестове, оценяващи бдителността, концентрацията им, времето им за реакция, научаването, паметта и осмислянето на информация. След това резултатите били сравнени с тези на дехидратирани хора, съобщи БГНЕС.

При младите жени дехидратацията причинява главоболие, умора и затруднение при концентрацията. Младите мъже трудно се справяли с умствени задачи, особено, ако те изискват бдителност и добра памет, както и умора, напрежение и раздразнителност.

Промените в настроението се забелязвали по-ясно при жените, отколкото при мъжете, както когато извършват физическа дейност, така и когато си почиват. Специалистите препоръчват изпиването на два литра вода на ден.Добави коментар