Дъждовното време пречи на пръскането срещу кърлежи в София

58
Дъждовното време пречи на пръскането срещу кърлежи в София

В градските паркове и градини на Столична община са извършени двукратни обработки срещу кърлежи

В градските паркове и градини на Столична община са извършени двукратни обработки срещу кърлежи. Обработките се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие. Контролът за правилното прилагане и използване на препаратите (биоциди) периодично се извършва от Столичната Регионална здравна инспекция. Използват се препарати, одобрени от Министерство на здравеопазването.

За пълна ефективност в действието на препаратите е необходимо поне 24 часа след пръскане времето да е без валежи. Наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на третираните организми. Правят се теренни наблюдения на най-често посещаваните зелени площи от Столичната РЗИ и дирекция „Зелена система“ на Столичната община.

Обработки са извършвани в Южен парк – 1, 2 част, Борисова градина, Градската градина, градина Докторски паметник, Северен парк и др. Направена е обработка срещу кърлежи и в зелените площи в районите Красно село, Възраждане, Оборище, Изгрев, Лозенец, Триадица, Илинден, Искър, Овча Купел, Люлин, Банкя, Панчарево, Кремиковци, Витоша, Връбница, Слатина и Подуяне, съобщават от пресцентъра на Столична община.

На територията на останалите райони е започнало извършване на обработки и дейността продължава при сухо време. През април е извършена ларвицидна обработка срещу комари, както и дератизация, съгласно даденото предписание от СРЗИ във всички райони на Столична община. График за изпълнение на обработките се публикува на интернет – страницата на Столична община и на видно място в районната администрация. Обработките се извършват рано сутрин до 10.00 часа, а срещу комари късно вечерта след 20.00 часа.

При получени сигнали от граждани на общински терени към районните администрации, местата се подават на фирмата изпълнител за допълнителни третирания. Обработките на зелените площи в междублоковите пространства, се извършват по възлагане на районните кметове. Специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната РЗИ. Препаратите, които се използват, са разрешените съгласно нормативните изисквания.

Добави коментар