Да закалим детето през лятото

206
Да закалим детето през лятото

Лято е, но да помислим и за есента

Лятото е идеално време да започнете да закалявате децата. Особено ако през есента планирате детето ви да тръгне на детска градина или училище. Първите срещи с голям колектив винаги са съпроводени с прихващане на вируси и различни болести.

Какво да правим, за да не боледува често детето?

Терминът „често боледуващи деца” бе популярен сред педиатрите. Така се наричаха малките пациенти, които буквално скачат от ОВИ на ОВИ. За тяхното лечение са разработени различни подходи.

Когато детето попада в колектив, започва да боледува. Това е нормално. Да се предотврати тази ситуация е невъзможно, но можете да намалите количеството на тежките боледувания и усложнения, твърдят лекари. По-рано се смяташе, че идеалното решение за често боледуващите деца е премахването на третата сливица.

Сега тази практика не намира предишната си широка подкрепа. Профилактика се оказва къде-къде по-щадяща за организма на децата. Основните й стъпки са: здравословно хранително меню, спорт и закаляване.

За силна имунна система

Когато закалявате детето с вода, трябва да следвате правилото
– с всеки изминал ден, температурата на водата се понижава с 1 градус. Закаляването продължава докато температурата на водата достигне стайната. След всеки душ задължително разтривайте детето.

Колкото до разходките
– независимо от времето е препоръчително да излизате навън поне за разходка с продължителност 1,5-3 часа. Разходките на свеж въздух спомагат за извеждането на битовата прах от дробовете, стабилизирането на работата на горните дихателни пътища и др.

Колкото до пролет, лято, есен и зима – всеки сезон е подходящ за разходки. Когато детето е навън при различни метеорологични условия, така тренирате системата за терморегулация на организма му и механизмите за адаптация към външните условия.

Педиатри съветват родителите да не пренебрегват ваксините – необходимо е да направите необходимите ваксини месец преди тръгването на детска градина и училище.Добави коментар