Да спрем йо-йо ефекта

184
Да спрем йо-йо ефекта

Колко е обиколката на талията ви?

България продължава да е на едно от челните места в Европа по наднормено тегло. Ние сме и сред първите в световен мащаб по смъртност от инфаркт и инсулт, причинени и от затлъстяване. Тази година Европейският ден за борба със затлъстяването ще протече под мотото "Да спрем йо-йо ефекта в храненето".

Така нареченият "йо-йо ефект" се проявява след драстична диета. Когато за кратко време сме свалили много, най-често връщането към нормален хранителен режим означава автоматично връщане към старите килограми, дори и повече. Затова специалистите съветват да се отслабва постепенно, като ядем от всичко, но по-малко.

Един от сигурните признаци за проблеми с теглото е обиколката на талията - ако при жените тя е над 80 сантиметра, се смята, че е налице наднормено тегло, ако е над 88, вече говорим за затлъстяване. При мъжете показател за наднормено тегло е талия над 94 сантиметра, а затлъстяването се характеризира с обиколка от над 102 сантиметра.

Тази година страната ни ще е домакин и на Европейския конгрес по затлъстяване, който ще се проведе в курорта "Албена", припомня bTV.Добави коментар