Да се справим с крустите

660
Да се справим с крустите

Един от бебешките кожни проблеми

Какво представляват?

Крустите са корички по окосмената част на главата на бебето. Те имат сиво-жълт цвят и приличат на пърхота при възрастните. Някои ги наричат бебешка кал. Възможно е да се появят и по веждите и други части на тялото, богати на мастни жлези. Най-често изчезват, когато бебето навърши няколко месеца, а почти винаги до първата му година. В редките изключения остават по главичката до 3-4-годишна възраст.

Защо се появяват?

Това, всъщност, е себороичен дерматит при кърмачетата. Най-често го имат бебетата с по-мазна кожа на главата. Според бабите по-белите бебчета също са по-предразположени.Какво да НЕ правим?

По-честото къпане влошава проблема. Изчистването им насилствено също благоприятства появата им.

Какво да правим?


Вариантите са няколко. Най-лесният е да намажете засегнатите части с бебешко олио или преварен зехтин, да изчакате малко крустите да омекнат и да срешите косата. За целта използвайте гъст гребен, който е със заоблени върхове, най-добре да е специално предназначен за бебета.

Ако не получите резултат, на пазара се предлагат специални козметични бебешки продукти за борба с крустите. Крайният вариант е да ги намажете с трипроцентен разтвор на салицилово масло и да разрешите.Добави коментар