Да се преборим с хепатита

101
Да се преборим с хепатита

Днес е световният ден за борба с болестта

19 май е Световният ден за борба с хепатита. Около 2 млрд. души в света някога през живота си са били инфектирани с вируса на хепатит В, а при около 350 млн. от тях вирусът е причинил хронична инфекция. Повече от 130 млн. души по света страдат от хроничен хепатит С, а над 350 хил. от тях умират от него всяка година. Около 450 хиляди българи са болни от хепатит В, а заразените с хепатит С са близо 100 хиляди. Повечето от тях не знаят за болестта си.

Въпреки че най-познати са три вида на хепатита, той има седем разновидности. Хепатит A, наричан жълтеница, се предава чрез заразена храна, вода или къпане в басейни. Хепатит B се предава по кръвен и по полов път. Хепатит C се предава по кръвен път. Хепатит D — делта хепатит, също се предава по кръвен път. Хепатит Е се предава единствено чрез изпражненията на заразените лица. Съществуват още хепатит F и G.

Има 90% шанс бебе, родено от майка, която е инфектирана с вируса на хепатит В, да развие хронична или дълговременна инфекция. Това може да бъде избегнато в повечето случаи, ако се направят две инжекции – HBV ваксина и HBV имуноглобулин в първите 12 часа след раждането. Добрата новина е, че вирусът на хепатита не се предава чрез кърменето.

Наричат хепатит В "тихият убиец". Той убива над 1 милион души годишно или по двама човека на минута. Когато се превърне в хроничен, което става в близо 50% от случаи на разболели се деца, е нелечим. При новородените този процент е 90%.Хепатитът е особено опасен, защото в повечето случаи в началото протича безсимптомно. Външни признаци се появяват, когато черният дроб вече е значително възпален. Те са общо неразположение, температура, стомашен дискомфорт и повръщане. Кожата и склерите на очите пожълтяват. Ако не се превърне в хронична, болестта отшумява за няколко седмици.

Освен чрез заразени хора, храна и вода, по кръвен и полов път, хепатитът може да се предаде и при стоматологични интервенции, при раждане, при татуиране, поставяне на обици, правене на маникюр и педикюр, акупунктура и други съвсем безопасни на външен вид процедури.

Близо 500 хиляди българи са заразени с хепатит В. Повечето от тях дори не знаят, че са болни. Ако болестта се открие до шест месеца, има шанс да бъде излекувана, след това се превръща в нелечимо заболяване. Лекарите препоръчват като превенция срещу болестта да се правят профилактични кръвни изследвания два пъти годишно.

Съществуват ваксини срещу хепатит В и А. У нас срещу хепатит В се ваксинират задължително децата, родени след 1992 г. Съществува и ваксина срещу хепатит А, която обаче не е задължителна.Добави коментар