Да се преборим с астмата

86
Да се преборим с астмата

Безплатно измерване на дишането в София и Пловдив

Освен Ден на труда 1 май е и Световният ден за борба с астмата. Затова Асоциацията на българите боледуващи от астма организира безплатно измерване на дишането пред Народния театър "Иван Вазов" от 11.00 часа.

Астмата се явява като все по-голям проблем за здравеопазването в световен мащаб. По приблизителна оценка страдащите от бронхиална астма в света са около 300 милиона жители. Това я прави най-честото хронично заболяване.

В целия свят се наблюдава изразена тенденция към зачестяване на заболяването бронхиална астма сред всички възрастови групи, но преди всичко страдат децата. Ако астмата не се лекува правилно, това налага болнично лечение, отсъствия от работа и учебни занятия, увеличават се загубите от временна или трайна нетрудоспособност, рязко се влошава качество на живот на засегнатите, а в някои случаи настъпва и преждевременна смърт.

Смъртността от бронхиална астма в света достига повече от 180 000 случая годишно, съобщава мрачната статистика БГНЕС. Липсата на обучението на болните за партньорство в лечебния процес е причината за лош контрол на заболяването и увеличението на тежестта на астмата.Цената на лечението на бронхиална астма се увеличава значително, когато астмата не е под контрол. С това се обяснява изразената тенденция към зачестяване на заболеваемостта. Добрият контрол на заболяването значително намалява разходите за лечението. Разходите, свързани с лечението на астмата в световен мащаб, надвишават тези за лечение на туберкулоза и СПИН, взети заедно.

Целта на Световния ден за борба с астмата е да се подчертае необходимостта, че на всеки страдащ от астма диагнозата трябва да бъде поставена навреме, че трябва да получи адекватно лечение, да бъде обучен да контролира сам заболяването си, както и да разпознава вредните фактори на околната среда, които влошават астмата.

Чрез мероприятия, провеждани на този ден, болните и техните семейства по света се информират за астмата и грижите за астматиците, как да провеждат подходящите терапевтични режими, за да могат самите болни да добият увереност, че контролът върху астмата е възможен.

Безплатно изследване на дишането на астматици и други желаещи пациенти ще се проведе и в Пловдив на 2 май, в приемен кабинет на Клиниката по пулмология /к-т № 45 в ДКЦ "Свети Георги", бул. "В. Априлов"15, ІІІ етаж/ от 12:00 до 14:00. Не е необходимо предварително записване.Добави коментар