Да оцелееш в жегата

198
Да оцелееш в жегата

От Световната здравна организация съветват...

Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в горещините, но когато температурите са над 35 градуса, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, предупреждават от Световната здравна организация (СЗО).

От там дават и няколко съвета в случай на проблеми със здравето, предизвикани от горещините:

1. Изключете електроуредите, те нагряват допълнително


Температурата в жилището трябва да бъде по-ниска от 32 градуса през деня и 24 през нощта. От СЗО съветват да се изключи осветлението и възможно най-много електрически уреди. Спазването на инструкциите е особено важно, когато в жилището има деца, възрастни над 60 г. и хора с хронични здравословни проблеми.

Ако в жилището има климатик, препоръчително е да се затварят вратите и прозорците и да се изключват електрическите уреди, които не са необходими за охлаждане, за да се намали рискът от прекъсване на електрозахранването.

2. Ако нямате климатик, намерете си хладно другаде

Ако не е възможно в дома ви да се поддържа нормална температура, СЗО съветва да прекарвате по 2-3 часа от деня на хладно (например в обществена климатизирана сграда). Избягвайте обаче излизането навън в най-горещите часове на деня.

3. Ограничете цигарите и алкохола

В горещините не се препоръчва употребата на алкохол, тютюнопушенето, прекалените количества захар и кофеин, както и храните, богати на протеини, посочват от организацията.

В случай на отпадналост, неспокойство, силна жажда и главоболие отидете на хладно място и премерете телесната си температура. Препоръчително е за рехидратация да приемате вода или плодови сокове.

4. Избягвайте изморителната физическа активност

Възможно е след продължителни упражнения през горещите дни да се получат болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема. В този случай от СЗО съветват да се пият рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити и да се потърси медицинска помощ, ако крампите, предизвикани от горещината, продължат повече от един час.

5. При прегряване потърсете лекарска помощ

Ако член на семейството ви е с гореща и суха кожа и делириум, конвулсии или изпадне в безсъзнание, веднага потърсете лекар или извикайте линейка. Докато лекарят пристигне, пострадалият трябва да бъде преместен на хладно място и да се сложи да легне с вдигнати крака.

Свалете дрехите му и започнете външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините. От СЗО съветват да не давате лекарства на пострадалия, особено ацетилсалицилова киселина или парацетамол.

6. Важно!

Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил!Добави коментар