Да махаме ли родилните петна?

102
Да махаме ли родилните петна?

Този вроден дефект се образува при формирането на съдовата тъкан през 3-4 месец от бременността

Много хора имат по тялото си тъмно-вишневи петна по рождение, които са с най-различни размери. Освен чисто естетически проблем, при определени обстоятелства те могат да представляват и потенциална опасност за здравето. Трябва ли да се избавим от тях и кога?

Петната по рождение се наричат хемангиоми, пояснява zdrave.bg. Този вроден дефект се образува при формирането на съдовата тъкан през 3-4 месец от бременността, най-често когато при майката има някакви здравословни проблеми.

Малките хемангиоми могат да изчезнат сами – в повечето случаи до 15- годишна възраст и затова не трябва да се бърза с тяхното отстраняване. Трябва да се лекуват само онези, които доказано представляват опасност за здравето на детето.

Показатели за отстраняването на хемангиомите са кавернозност (наподобява пчелна пита), възпаление или разположение на място, където постоянно се травмират или предизвикват кръвотечение. Бенките могат да се отстранят с помощта на различни методи: лазерен, крио – химиодеструктивен и хирургичен (ако бенката е много голяма).

След внимателната диагностика лекарят сам ще вземе решение кой метод е най-подходящ за случая.Добави коментар