Чувате ли гласове?

127
Чувате ли гласове?

Значи сте прекалили с кафето

Ако чувате несъществуващи неща, вероятно сте прекалили с кафето. Само пет чаши на ден може да са достатъчни, за да започнат ушите ви да ви играят номера, съобщават изследователите.

По време на експеримент доброволци, които приели големи количества кофеин, смятали, че слушат песента на Бинг Кросби "Бяла Коледа", макар че не била пусната, посочва БГНЕС.

Учените определят кофеина като "най-често използваното психоактивно вещество". Те отбелязват, че опасностите за здравето от прекаляването с кафето трябва да бъдат изследвани.

По време на експеримента 92 доброволци трябвало да слушат постоянен неясен звук, известен като бял шум. "Освен това им казахме, че наред с белия шум ще пускаме и части от песента "Бяла Коледа" и ако ги чуят, да натиснат бутон. Ние не включихме песента към белия шум, но установихме, че повече хора с високи нива на стрес и на кофеин смятаха, че чуват песента. Комбинацията от кофеин и стрес увеличава вероятността от проявата на симптоми, подобни на психоза", съобщи авторът на изследването проф. Саймън Кроу от университета Ла Троуб в Мелбърн.Добави коментар