Чудодейната билка, която наричат „мантията на Дева Мария“

135
Чудодейната билка, която наричат „мантията на Дева Мария“

В християнската църква царичето се е славило с името „мантията на Дева Мария“ заради силата, с която лекувало всякакви здравословни проблеми

В християнската църква царичето се е славило с името „мантията на Дева Мария“ заради силата, с която лекувало всякакви здравословни проблеми. Известно е още като шапиче и самодивска ягода - поради формата на листата си.

Наричат го и сребърно цариче, поради долната страна на листата му, която блести като посребрена. В България, билката се разпространява по планински ливади на височина от 1000 до около 2500 метра. То цъфти през периода юни - август.

Мнозина са вярвали, че дъждовната вода, събрана върху листата на царичето, има магически сили. Още от най-ранни времена са го употребявали за подобряване на настроението и прогонване на лошите мисли, съобщава Дарик радио.

Най-много билката се използва при женски проблеми, като болезнена менструация, сърбеж, при склонност към спонтанни аборти, за закрепване на плода и усилване матката, както и при трудности по време на менопаузата.

Царичето има благоприятно действие при лечение на кожни инфекции, екземи, кожни обриви, ужилвания и ухапвания. То е почти универсално и се използва още при лош сън, затлъстяване и диабет. Билката може да се използва под формата на чай или компрес.

Добави коментар