Четири стъпки срещу жегата

84
Четири стъпки срещу жегата

Как да се предпазим от нея?

Лятото настъпи с пълна сила и от особено значение е да намерим начин да се предпазим от непосилната жега и да съхраним както физиката, така и психиката си.

Независимо колко много сме чели и слушали по този въпрос, може би и тези 4 правила, подбрани от woman.bg, не са за пренебрегване:

Разпределение на времето
Ако имате възможност, организирайте дневния си график така, че в най-горещите обедни часове да не сте навън. Между 11 и 17 часа слънцето е най-силно и опасността е най-голяма.

Разходките оставете за рано сутрин и привечер, когато е и подходящото време за спорт и тренировки. И още нещо – през горещите дни физическите натоварвания трябва да са ограничени, защото топлината, така или иначе изтощава организма.

Правилно облекло
За успешното справяне с изтощителните летни температури от съществено значение е и обличането с подходящи дрехи. По правило, тъмните и прилепнали по тялото тоалети трябва да останат за по-студените дни от годината, а тези от естествени материи, в комбинация с шапка и очила, да се изберат за топлото време.

Лятната трапеза
Добре подбраното меню може да намали част от напрежението, което жегата носи на организма. Що се отнася до храната, то е най-добре преобладаващи да са пресните плодове и зеленчуци. Добре е да се избягват прекалено солените ястия, както и да не се спазват изтощителни диети.

Напитките през горещия сезон задължително трябва да разхлаждат. Два литра вода на ден е правило, но към тях могат да се добавят чаша айрян, сок, студен чай. Кафето, газираните напитки и алкохолът няма да ви разхладят и ободрят, напротив, ще провокират жаждата наново.

Задължителното охлаждане
Дотук съветите са в една посока – охлаждане. То обаче е необходимо да се прилага и под формата на студени компреси, напръскване с вода или който както е свикнал. Студеният душ обаче не е за препоръчване, тъй като няколко минути след него жегата се усеща още по-силно. Препоръчително е водата да е хладка и приятна.Добави коментар