Честото хъркане при децата...

82
Честото хъркане при децата...

... е сигнал за поведенчески проблеми в бъдеще

Според американски педиатри децата в ранна предучилищна възраст, които хъркат, имат по-голям риск от поведенчески проблеми по-късно от останалите си връстници, става ясно от изследване.

Учените са установили, че при 2 и 3-годишни деца, които хъркат често и шумно, съществува по-голяма вероятност от проява на такива проблеми като липса на концентрация и хиперактивност в училище.

Повече от една трета от такива деца са с повишен риск от подобни поведенчески проблеми, срещу 10-12% от децата, които не хъркат често, сочат учените от Научноизследователски център в Педиатричната болница в Синсинати.

Учените предупреждават все пак, че проблемите с дишането не водят директно до проблеми с концентрацията и поведението или че ако хъркането бъде "лекувано", това ще подобри поведението на децата по-късно.

Децата хъркат понякога, особено когато са настинали, това не е тревожно, обясняват учените, цитирани от БГНЕС. Те посочват, че само когато хъркането при малки деца е често или постоянно, това трябва да насочи родителите към по-внимателно наблюдение на поведението на детето.Добави коментар