Чесън вместо антибиотици

337
Чесън вместо антибиотици

Сто пъти по-ефективен срещу бактериите

Известно е, че чесънът присъства в повечето "бабешки" рецепти за добро здраве и дълголетие. Ето че лечебните свойства на ароматния зеленчук вече са научно доказани.

Специалисти са установили, че съединение в чесъна е сто пъти по-ефективно в борбата с бактериите, които причиняват хранителни отравяния, от антибиотиците, съобщи ТВ7.

"Вълшебната" съставка е диалил сулфид. Тя може да унищожи проникването на тънкия биофилм, който предпазва колонии на бактерията Campylobacter или т.нар. "усукана бактерия" от групата на грам отрицателните бактерии.Макар и не толкова "известна", тя е призната за основен причинител на бактериално хранително заболяване при хората. Учените са на мнение, че именно диалил сулфидът е по-ефективен от антибиотиците срещу бактерията.

Според доц. Барбара Раско, специалист по хранене, диалил сулфидът може да направи много храни безопасни за ядене и може да се използва за консервиране на продукти като картофи, салати, паста, зеле и др.

Според специалистите това откритие може да отвори вратите към ново лечение със суровини и преработени меса.Добави коментар