Червена детелина и салвия укротяват хормоните

1532
Червена детелина и салвия укротяват хормоните

Билките са от помощ при топли вълни и предменструален синдром

Слънцето и топлината могат да превърнат лятото в кошмар и мъчение за някои жени. Все по-често по форумите ще срещнете въпроси като този: „Много моля, ако има някоя в критическа възраст с ужасни изпотявания, така наречените горещи вълни, и се е подобрила с нещо си, нека да ми пише, защото полудявам.”

Има доста природни средства, които помагат за баланса на хормоните и осигуряват комфорт и на дамите, както на възраст около менопаузата, така и на младите, страдащи от предменструален синдром. Има много средства, които са буквално на една ръка разстояние, може да растат пред палатката ни, но трябва да ги познаваме.

Например червената детелина подобрява и възстановява функциите на организма при хормонални дисфункции, след продължително лечение с антибиотици, кортикостероиди и други медикаменти. С билката може да се приготви чай. Една чаена лъжичка се запарва в чаша вряла вода 5 мин. Чаят се прецежда и пие. Може да се изпиват много чаши през деня.За удобство може да се приготви настойка. Една тегловна част билка се залива с 5 части етилов спирт – 70%, или силна ракия. След 3 седмици настойката се прецежда. Пият се по 20 капки 3 пъти дневно с малко вода на гладно или 30 минути преди хранене. Настойката коригира неприятните вегетативни реакции, придружени с прилив на топли вълни, повишаване на артериалното налягане в периода преди и по време на климакса, успокоява и симптомите на предменструалния синдром.

Друг надежден помощник на жените е салвията, позната още като градински чай. Тя съдържа вещества с естрогеноподобно действие. Затова помага при нарушения на менструалния цикъл и при предменструален синдром, пише вестник "Монитор". Билката може да помогне на кърмачки в периода на отбиване на бебето, защото намалява кърмата. Салвията регулира обмяната на веществата и подпомага свалянето на излишни килограми.

Вижте още: Мащерката - безценно лекарство

Дъвченето на свежи листа от салвия укрепва венците, помага при пародонтоза и лош дъх от устата. Салвията е добър помощник в горещините, защото задържа потната секреция. Тя може да е от полза за тези, които прекомерно се потят, и за тези, които приз летните жеги непрекъснато носят мокри петна по дрехите. Билката може значително да облекчи ежедневието на много жени, страдащи от топли и студени вълни, съпроводени с обилно изпотяване в периода на менопаузата и климакса.

Състоянието се влошава особено силно, щом живакът на термометъра навън се вдигне над 30. Градинският чай помага на хора, страдащи от вегетативна дистония, придружена също с обилно потене.

Салвията облекчава и лекува възпаления, дезинфектира и помага при пристъпи на кашлица. Тя може да бъде полезна при диарии, често придружаващи летните вирусни заболявания. Ще помогне при дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт – тежест, газове, подуване на корема.

Тези оплаквания са чести при смяна на хранителния режим, когато сме на път и по време на летния отдих. Често се случва и при диетични грешки. Етеричните масла на билката помагат при гърлобол и ангина, които може да са резултат от летните ледени изкушения.

Една-две чаени лъжички от сушената билка се запарват 10-15 минути в 150-200 мл вряла вода, запарката се прецежда. Добре е билката да кипне за минута-две и после да продължи запарването за още десетина минути. Целта на кипването е част от етеричните масла да се изпарят. Иначе вкусът на чая е доста тежък. За да се подобри, може да се добави лимонов сок и може да се подслади.Добави коментар