Част от мозъка ни никога не остарява

90
Част от мозъка ни никога не остарява

Пространственото внимание играе роля в редица житейски аспекти

Въпреки естествения процес на стареене, част от мозъка на човека остава завинаги млада, пише "Медикъл експрес", позовавайки се на резултатите от австралийско проучване.

Авторите му от университета на Аделейд са установили, че в редица визуални и невизуални задачи за проверка на пространственото внимание млади (18-38 години) и възрастни (55-95 години) доброволци се справят по сходен начин. Оказва се също, че те проявяват еднакви реакции в изпълнението на задачи с участието на допир, зрение и звук, съобщи БТА.

Резултатите от изследването оспорват настоящите модели за когнитивно стареене, тъй като показват, че дясната страна на мозъка остава доминираща за обработването на пространствена информация през целия живот на възрастния индивид.

Според изследователите някои типове познавателни системи в дясното мозъчно полукълбо са капсулирани и съответно защитени от стареене. Пространственото внимание играе важна роля в редица житейски аспекти като ходене, шофиране, хващане и местене на предмети.Добави коментар