Бум на ухапвания от кърлежи в следващите три седмици

164
Бум на ухапвания от кърлежи в следващите три седмици

По 50 на ден ужилени от членестоногите, множат се след дъжда

Бум на ухапани от кърлежи ще има в следващите две-три седмици, тъй като те се множат изключително много след дъждовете. Всеки ден между 20 и 50 човека, ужилени от членестоногите, носят материал за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести. Това заяви по Нова телевизия неговият директор и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Ухапаните обаче са много повече, но ги изваждат сами и не търсят лекарска помощ, допълни той.

Лаимска болест и |Марсилска треска са двете най-опасни заболявания, пренасяни от тях. Инкубационният период е продължителен – от 10 до 21 дни. В някои случаи проявата на Лаймската болест може да наподоби друго заболяване, допълни той. Грипоподобни симптоми, треска или студени тръпки, възпалено гърло, главоболие са първите признаци на заразата. Впоследствие се появява изтощение, изтръпване или скованост в крайниците, лимфните възли се подуват, появяват се болки в очите и замъглено виждане.

Заразеният започва да се изпотява нощем, получава мускулни спазми. С напредването на болестта се появяват припадъци, тъй като инфекцията засяга нервната система, дишането се затруднява, възможно е да се наруши и сърдечният ритъм. Според статистиката досега има два пъти по-малко с лаймска болест и три пъти по-малко заразени с марсилска треска, в сравнение с миналата година, защото пролетта закъснява, каза още Кантарджиев.

Той препоръча хората да не пускат кучетата си в неокосени високи треви и да вадят кърлежа възможно най-бързо от себе си или от тялото на домашния си любимец, съобщава вестник "Монитор".

Кърлеж не може да зарази човек до 12 часа, обясни професорът. Той подчерта, че по-опасни са тези паразити, които ни атакуват не в градските градини, а по селата. Разпространяват ги дивите и селскостопанските животни, а болестите, с които заразяват, са по-опасни, допълни Кантарджиев.
По предписание на Регионалната здравна инспекция Столична община нае фирми, които започнаха да пръскат в парковете и градините още през април.

Добави коментар